Άλλη μια επίσημη δικαίωση του Συλλόγου μας

Σάββατο, Ιουνίου 13, 2020

Χθες, κοινοποιήθηκε στο γραφείο μας το υπ’ αριθ. πρωτ. Φ975/2019/οικ. 13087/2-6-2020 έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Το συγκεκριμένο έγγραφο απαντούσε στην υπ’ αριθ. πρωτ. 14941/4-9-2019 καταγγελία της ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία στηρίχτηκε στην υπ’ αριθ. πρωτ. 130/1-8-2019 έγγραφη διαμαρτυρία του Συλλόγου μας, σχετικά με την παράτυπη τοποθέτηση εργαζομένων σε θέσεις με αλλότρια καθήκοντα. Παράλληλα στο σκεπτικό της έλαβε υπόψη και την υπ’ αριθ. πρωτ. 130/16-9-2019 έγγραφη διαμαρτυρία μας. Θυμίζουμε ότι ο Σύλλογός μας διαμαρτυρήθηκε για την τοποθέτηση τριών εργαζομένων, ΥΕ καθαριότητας εξωτερικών χώρων με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, σε γραφεία.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο αναφέρεται:


1.       Για τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Δήμαρχος για τα προσόντα των τριών επιλεγμένων εργαζομένων. «… Η τοποθέτηση υπαλλήλων ΙΔΟΧ των οποίων η πρόσληψη δεν απαιτούσε τυπικά προσόντα σε θέσεις διοικητικές θεωρείται απασχόληση σε καθήκοντα ξένα προς την ειδικότητά τους…».

2.       Για την ανάθεση συναφών καθηκόντων άλλου κλάδου σε μόνιμο προσωπικό και για κάθε ανάθεση καθηκόντων (το αναφέρουμε για όσους ενδιαφέρονται). «…επιτρέπονται για χρονικό διάστημα έως δύο (2) μηνών με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου για διορισμό οργάνου. Παράταση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος έως έξι (6) μήνες ακόμη επιτρέπεται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος Πάρου οφείλει άμεσα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των θέσεων μόνιμου και εποχικού προσωπικού ώστε να μην παρατηρούνται ανάλογα φαινόμενα εφεξής…».

3.       Για τις ενέργειες που υποχρεώθηκε να κάνει η Δημοτική Αρχή, ύστερα από τον οκτάμηνο χαρτοπόλεμο. «…Με το 3676/9-3-2020 έγγραφο του Γραφείου Αντιδημάρχου προς την ΕΑΔ διευκρινίστηκε ότι ο Δήμος Πάρου προτίθεται άμεσα στον Προγραμματισμό προσλήψεων εκτάκτου προσωπικού έτους 2020 στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και στα ΝΠΙΔ αυτών να προβλέψει δύο (2) θέσεις Διοικητικών Υπαλλήλων που θα απασχοληθούν στις Ανταποδοτικές Υπηρεσίες για χρονικό διάστημα 8 μηνών… πρόσληψη τριών (3) ατόμων μόνιμου προσωπικού για κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα συμπληρωματικά της 3Κ/2018…».

4.       Και μια προειδοποίηση προς το Δήμαρχο. «…καλείται ο Δήμαρχος Πάρου νε μεριμνά ώστε να μην υπάρχουν τοποθετήσεις υπαλλήλων ΙΔΟΧ σε καθήκοντα ξένα με την ειδικότητα που έχουν προσληφθεί καθώς βάσει του άρθρου 215 του Ν.3584/2007, όπως ισχύει η «απασχόληση του προσωπικού του τμήματος αυτού σε έργα ή καθήκοντα άσχετα με εκείνα για τα οποία προσλήφθηκε ή ξένα με την ειδικότητά του απαγορεύεται. Η παράβαση της παρούσας αποτελεί για τους Δημάρχους… πειθαρχικό παράπτωμα…».   

Κατόπιν των προαναφερομένων καλό θα είναι κάποιοι από τη διοίκηση του Δήμου να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να κουνάνε το δάχτυλο μπροστά στις μύτες μας και να απαντούν στα ερωτήματα που θέτουμε χωρίς να λένε ψέματα και χωρίς να λειτουργούν εν είδει καταδοτών, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι μας τρομάζουν.

Και να πούμε και κάτι τελευταίο, γιατί η γλώσσα κάποιων είναι μακριά. Εμείς ως ΔΣ δεν κάναμε όλη αυτή την προσπάθεια, γιατί θέλουμε να τιμωρηθεί κάποιος σε όποια θέση κι αν βρίσκεται. Ο μοναδικός στόχος μας ήταν, είναι και θα είναι η αποκατάσταση του δικαίου προς τους εργαζομένους οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, καταθέτουν εαυτόν στις υπηρεσίες τους (είναι μειοψηφία αυτοί που δεν το κάνουν). Εν προκειμένω, δεν είναι δυνατόν να γίνονται επιλεκτικές τοποθετήσεις εργαζομένων σε θέσεις με αλλότρια καθήκοντα για ρουσφετολογικούς λόγους κι εμείς ως ΔΣ να παραμένουμε σιωπηλοί και αμέτοχοι.

Από το ΔΣ ΣΕΟΤΑΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: