Λίγα λόγια για τις Επιτροπές Ασφάλειας και Υγείας των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 18, 2019

Οι εν λόγω Επιτροπές κατοχυρώνονται με το Ν. 3850/2010 µε τίτλο: «Κύρωση του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων» και προβλέπει για την περίπτωση του Δήμου μας εκλογή δύο (2) μελών για θητεία δύο (2) χρόνων (Διαβάστε περίληψη της σχετικής νομοθεσίας).
Παρακάτω διαβάστε απόσπασμα της ομιλίας του Προέδρου της ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α κ. Νικόλαου Τράκα για το θέμα:
"Από το 2014 μέχρι και το τέλος του 2018 σκοτώθηκαν σαράντα πέντε (45) εργαζόμενοι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Το εργατικό δυναμικό είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε και πρέπει να το διαφυλάξουμε ως «κόρη οφθαλμού. Δεν μπορεί το έτος 2019 να μην υπάρχουν Τεχνικοί Ασφαλείας (Τ.Α.) και Ιατροί Εργασίας (Ι.Ε.) στις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α., να μην έχει εκπονηθεί σχεδόν πουθενά γραπτή εκτίμηση των κινδύνων και να μην υπάρχει η ενημέρωση και η κατάλληλη εκπαίδευση των εργαζομένων για θέματα Ασφάλειας και Υγείας.
Επιβάλλεται, το λέμε δυνατά και ξεκάθαρα, να αναθεωρηθεί και να επικαιροποιηθεί το Νομοθετικό πλαίσιο για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. και να τηρηθεί απόλυτα, χωρίς υπεκφυγές και χωρίς εξαιρέσεις. Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει θίξει επανειλημμένα το ζήτημα της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. κηρύσσοντας μάλιστα το 2018 ως Έτος Προστασίας της Υγείας και Ασφάλειας. Το έχει επίσης προτάξει ως κυρίαρχο θέμα μεταξύ του συνολικού πλαισίου αιτημάτων της προς την κυβέρνηση ζητώντας την αναθεώρηση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου προκειμένου να καλυφθούν κενά και να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες και προβλήματα. Έχει εδώ και αρκετό καιρό η Ομοσπονδία μας καταθέσει συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις στα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, αναδεικνύοντας παράλληλα τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας και τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε παγίδες θανάτου. Προσέφυγε ακόμη και στην Ελληνική Δικαιοσύνη (κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) τον Σεπτέμβριο του 2017, αλλά η τύχη της μηνυτήριας αναφοράς... αγνοείται. Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καταθέτει και συγκεκριμένες προτάσεις στην Επιτροπή του Άρθρου 97 του Ν.4483/2017 για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου περί Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων των Ο.Τ.Α. Α' Βαθμού. Μεταξύ άλλων, προτείνει, τροποποίηση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) που παρέχονται σήμερα στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς οι τεχνικές προδιαγραφές και τα πρότυπα των παρεχόμενων Μ.Α.Π. έχουν αλλάξει στην διάρκεια του χρόνου. Ο επιστημονικός ρόλος του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας θα πρέπει να είναι απαραίτητος και σημαντικός και όχι απλά τυπικός. Θα πρέπει δε, να βρίσκονται στους χώρους εργασίας και να λειτουργούν υπό καθεστώς απόλυτης ανεξαρτησίας από την Δημοτική Αρχή. Φαινόμενα του τύπου, προσλαμβάνονται Τεχνικοί Ασφαλείας και Ιατροί Εργασίας ως εξωτερικοί συνεργάτες ή οι Δήμοι συμβάλλονται με εταιρείες παροχής σχετικού έργου, συνιστούν ημίμετρα και πρέπει να σταματήσουν. Προτείνεται επίσης μία σειρά άλλων μέτρων, όπως η αναγνώριση του Εργατικού Ατυχήματος και στο προσωπικό των Ο.Τ.Α. Α' Βαθμού με σχέση Εργασίας Δημοσίου Δικαίου, η πλήρης καταγραφή και αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών, η άμεση διακοπή της παροχής εργασίας όταν διαπιστώνονται παραβάσεις του Νόμου για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας, η εντατικοποίηση των ελέγχων των Επιθεωρητών Εργασίας στους χώρους εργασίας των Δήμων όλης της χώρας, η πειθαρχική και ποινική δίωξη των Αιρετών όταν αποδεδειγμένα παραβιάζουν την Νομοθεσία συστηματικά με αποτέλεσμα Εργατικά Ατυχήματα και η υποχρεωτική συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων των Δήμων σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας για την πρόληψη των ατυχημάτων...."

Πηγή: ΠΟΕ ΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: