Η πορεία της καταγγελίας μας για την παράνομη τοποθέτηση του προσωπικού

Δευτέρα, Οκτωβρίου 07, 2019


Το έγγραφό μας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α.
Πάρος 01-08-2019
ΠΑΡΟΥ – ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
Αριθ. πρωτ.: 130
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Mailseotapa@gmail.com
Προς

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
ΠΟΕ ΟΤΑ

Κοινοποίηση:

Δήμαρχο: κ. Μάρκο Ι. Κωβαίο





Θέμα: Παράτυπη τοποθέτηση εργαζομένων.

Σας ενημερώνουμε ότι ύστερα από προφορικές καταγγελίες συναδέλφων και έρευνα που πραγματοποίησε το ΔΣ μας έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που εργάζονται σε θέσεις άλλες απ’ αυτές για τις οποίες έχουν προσληφθεί.
                    
Το ΔΣ μας αμέσως μετά την παραπάνω διαπίστωση κατέθεσε το υπ’ αριθ. πρωτ. 125/2-7-2019 έγγραφο με το οποίο ζητούσε από το Δήμαρχο της Πάρου να βεβαιώσει τα παρακάτω: 

1.      Βεβαίωση ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο Δήμο μας, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, απασχολούνται στις θέσεις για τις οποίες έχουν προσληφθεί.    
2.      Βεβαίωση ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο Δήμο μας, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, οι οποίοι απασχολούνται στις υπηρεσίες τους πέρα του προβλεπόμενου ωραρίου τους ή σε αργίες ή κατά τις νυχτερινές ώρες αμείβονται σύμφωνα με το νόμο.

Δυστυχώς, σύμφωνα με την προσφιλή συνήθεια του Δημάρχου, δεν πήραμε ουδεμία απάντηση για τα θέματα που θέσαμε.

·        Επειδή διαπιστώσαμε ότι αρκετοί συνάδελφοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενώ έχουν προσληφθεί ως εργάτες καθαριότητας εξωτερικών χώρων εκτελούν αλλότρια καθήκοντα.
·        Επειδή στην οικονομική υπηρεσία κατατίθενται από τους αρμόδιους ψευδείς βεβαιώσεις περί των καθηκόντων που εκτελούν οι συνάδελφοι. 
·        Επειδή ο τόπος είναι μικρός και οι πολίτες εύκολα διαπιστώνουν τα παραπάνω με αποτέλεσμα να χάνεται η αξιοπιστία των υπηρεσιών του Δήμου.
·        Επειδή λόγω της παραπάνω αρρυθμίας δημιουργείται ντόμινο παρατυπιών από τις υπηρεσίες και οι συνάδελφοι στο πλαίσιο της υποχρεωτικής λειτουργίας τους εκτίθενται.
·        Επειδή κατ’ επανάληψη έχουμε θέσει κι άλλα ερωτήματα προς το Δήμαρχο με σχετικά έγγραφα, που έχουν σχέση με την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με την αξιοπιστία των οχημάτων, μηχανημάτων και εργαλείων, με τη λειτουργία του Τεχνικού Ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας, και δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση,

παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε ώστε να επιλυθούν άμεσα τα παραπάνω ζητήματα και να ξανανιώσουν ασφαλείς και δικαιωμένοι οι εργαζόμενοι συνάδελφοι του Δήμους μας.  

Όπως πολύ εύκολα θα διαπιστώσετε, από την ανάγνωση της απάντησης, είναι ξεκάθαρο ότι η Περιφέρεια δηλώνει αναρμόδια και μας παραπέμπει στην αποκεντρωμένη χωρίς ούτε καν να γνωμοδοτήσει.

Η κατάπτιση απάντηση της Αποκεντρωμένης, η οποία σημειωτέον είναι το καθ' ύλην όργανο ελέγχου για τη νομιμότητα των αποφάσεων του Δήμου, μας λέει ότι δεν μπορεί να παρέμβει στα εσωτερικά του Δήμου σύμφωνα, λέει, με την κατακύρωση του αυτοδιοίκητου από το Σύνταγμα. Τότε γιατί στέλνουμε σωρεία αποφάσεων, μεταξύ των οποίων και όλοι οι προϋπολογισμοί, στην αποκεντρωμένη για έλεγχο νομιμότητας; Μάλιστα σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς δεν μπορούμε να εκτελέσουμε καμία ενέργεια αν δεν εγκριθεί από την αποκεντρωμένη. Δηλαδή μας λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο Δήμαρχος, στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί να κάνει ότι αποφασίσει ανεξάρτητα απ' αυτά που ορίζουν οι νόμοι της πολιτείας. 

Αυτή η απάντηση, για μας,  καταλύει τη λειτουργία της πολιτείας, γεμίζει ανασφάλεια τους εργαζόμενους και κατ' επέκταση τους πολίτες και καταργεί τη Δημοκρατία στην πράξη. Δυστυχώς, όλες οι κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα αυτές από το 2010 και μετά, με αυτές τις ενέργειες, αναπαράγουν τα κομματικά κράτη του παρελθόντος τα οποία στερούνται κάθε πολιτικής δεοντολογίας και καταργούν τη δυνατότητα διεκδίκησης του δικαίου τόσο των εργαζομένων όσο και των πολιτών συνολικά.

Το ΔΣ του Σ.Ε.ΟΤΑ.Π.Α.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: