Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους

Σάββατο, Απριλίου 04, 2015

Παρουσία Τσίπρα η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε τις εργασίες της η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, που συγκροτήθηκε με απόφαση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, το Σάββατο το μεσημέρι στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου.

Η εναρκτήρια διαδικασία θα διαρκέσει από σήμερα Σάββατο έως τη Μ. Τρίτη. Το «παρών» δίνουν εκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κ. Ήσυχος.
«Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της αυτή, αλλά έχει και δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία εκείνη που δεν έχει εκχωρηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του. «Δικαίωμα της Ελλάδας είναι το να ερευνηθεί το χρέος» ως προς τη δημιουργία και τη διόγκωση του, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος λέγοντας ότι το έργο αυτό αποτελεί χρέος προς τις επόμενες γενιές ενώ παράλληλα, σημείωσε ότι το έργο της Επιτροπής δεν θα επηρεάσει την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.
Μετά το τέλος της σύντομης ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχώρησε από την αίθουσα Γερουσίας, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Το χρέος αφορά ανθρώπινες ζωές» σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Ο έλεγχος πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής ευχαριστώντας ξένους και Έλληνες επιστήμονες που, όπως είπε, ανιδιοτελώς προσέτρεξαν προκειμένου να συνδράμουν με τις γνώσεις τους το έργο της Επιτροπής. «Οσο δεν έχει ελεγχθεί και αναλυθεί και λογιστικά το χρέος παραμένει άγνωστο ποιο ποσοστό του χρέους είναι παράνομο», ανέφερε χαρακτηριστικά, κηρύσσοντας παράλληλα την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Η πολιτική που επεβλήθη από τους δανειστές ήταν καταστροφική. Θα αποδειχθεί αν ήταν λάθος ή δόλος και θα αποδειχθεί αν κάποιοι κέρδισαν από όλο αυτό. Και αν αυτός ο δόλος απέφερε οικονομικά κέρδη σε κάποιους οφείλουμε να το εξετάσουμε», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αφήνοντας αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του 2009. Επίσης, ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε: «Ήταν εντολή του λαού να διεξάγουμε λογιστικό έλεγχο του χρέους. Λυπάμαι που τον αποφεύγουν ορισμένοι οι οποίοι συνέβαλαν στη διόγκωσή του. Λυπάμαι που δεν είναι παρόντες σήμερα εκείνοι οι οποίοι συμφώνησαν στη σύναψη συμφωνιών εκτός της συνταγματικής νομιμότητας». Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι μόνο στο ΥΠΕΘΑ στον προϋπολογισμό του 2009 έχει φουσκωθεί το χρέος της χώρας με 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογίσαμε στο ΥΠΕΘΑ εξοπλιστικά συστήματα χωρίς αυτά να έχουν παραλειφθεί. Μόνο αυτά τα 3,4 δις ευρώ μπορούν να αποδείξουν την παραποίηση των στοιχείων».
Το συντονισμό και τις σχέσεις της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρώπης και του κόσμου, έχει αναλάβει η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, η οποία χαρακτήρισε το έργο της Επιτροπής ως «ανάσα στην ανέντιμη ασφυξία» που μας έχει επιβληθεί.
Τον επιστημονικό συντονισμό της διεθνούς ομάδας έχει αναλάβει ο ειδικός επί θεμάτων χρέους Ερίκ Τουσέν. Όπως ανέφερε θα πρέπει να διερευνηθεί ποιο τμήμα του χρέους είναι αθέμιτο, ποιο είναι απεχθές και ποιο μη βιώσιμο.
Τα πρώτα ευρήματα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούνιο, ενώ αναφορές για την πρόοδο του έργου της Επιτροπής θα δημοσιοποιούνται συχνά.