H ώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Παρασκευή, Μαρτίου 13, 2015

Η συνάντηση με τον υφυπουργό ολοκληρώθηκε. Το πρώτο ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Η κυβέρνηση άλλαξε, η διάθεση για βοήθεια από το σημερινό κέντρο των αποφάσεων κάτι παραπάνω από δεδομένη, τα λόγια λιτά, τα προβλήματα πολλά γνωστά και απαράλλαχτα, το τοπίο εξακολουθητικά θολό με λύσεις ενταγμένες στη γενικότερη ανυπαρξία του Ελληνικού κράτους.
            Ας μη μπούμε στον κόπο να μοιράσουμε ευθύνες για άλλη μια φορά. Άλλωστε οι προηγούμενοι τιμωρήθηκαν στις 25 του Γενάρη που μας πέρασε, πηγαίνοντας οι περισσότεροι στο σπίτι τους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή η τιμωρία είναι αρκετή για την προδοσία που επιτέλεσαν, τουλάχιστον κάποιοι απ’ αυτούς. Οι τωρινοί απ’ ό,τι φαίνεται θέλουν, αλλά δεν μπορούν. Το γιατί δεν μπορούν είναι άλλης τάξης θέμα και δεν είναι η ώρα να το αναλύσουμε στο κείμενο που κοιτάτε.
            Ας δούμε όμως το δια ταύτα.
Η επικοινωνία ολοκληρώθηκε, η ελπίδα χρεοκόπησε. Για πολλούς από μας ήταν αναμενόμενο, γιατί οι αντικειμενικές πολεμικές συνθήκες που βιώνουμε σήμερα δεν επιτρέπουν τις λύσεις που αποζητάμε. Αυτό δε σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τον αγώνα για την αυτονόητη διεκδίκηση της ζωής. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η κεντρική διοίκηση πέθανε και να αναθεωρήσουμε τις λογικές που διέπουν μορφές διεκδίκησης που αναπαράγουν πρότυπα που θέλουμε να ανατρέψουμε, όχι για λόγους εγωιστικής επικράτησης απόψεων αλλά από ανάγκη.
            Ήρθε η ώρα, σήμερα, ύστερα από τη δεδομένη χρεοκοπία της χώρας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναδυθεί από τα βάθη της απαξίωσής της και να ασκήσει τα μέγιστα καθήκοντά της απέναντι στους πολίτες της. Εμείς εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε ως πολίτες, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, είναι να βάλουμε στην άκρη τα προσωπικά ή συντεχνιακά συμφέροντά μας, να άρουμε τα εγωιστικά συμπλέγματα που έχουμε ως πεπερασμένες υπάρξεις και να καταθέσουμε τον οβολό μας είτε από το περίσσευμα είτε από το υστέρημά μας, για να πετύχουμε. Οι προτάσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι παρακάτω:
            Καταρχάς, πλήρης διαχωρισμός του Δήμου από το συντονιστικό. Είναι διαφορετικοί οι ρόλοι που έχουν να επιτελέσουν και αυτοί πρέπει να είναι διακριτοί και ξεκάθαροι.
Για το Δήμο:
1.      Άμεση στελέχωση του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στο Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, που προβλέπονται στον ΟΕΥ του Δήμου.
2.      Τροποποίηση του ΟΕΥ και δημιουργία Γραφείου διαχείρισης εθελοντών στο πλαίσιο της αλληλεγγύης ενταγμένο στο παραπάνω τμήμα.
3.      Άμεση δημιουργία Δημοτικού Πολυιατρείου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
4.      Άμεση δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου. Υπάρχει ήδη στα χέρια μας καταστατικό και κανονισμός λειτουργίας του κοινωνικού φαρμακείου καθώς και οι προϋποθέσεις που χρειάζονται για τη λειτουργία του.
5.      Άμεση δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα είναι επιφορτισμένη, σε συνεργασία με το Δήμαρχο και όποιον άλλο μπορεί να βοηθήσει, να πράξει τις απαραίτητες ενέργειες προς διερεύνηση και υλοποίηση όλων των παραπάνω. Εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να υποστηρίξουμε γραμματειακά την εν λόγω επιτροπή, όποτε χρειαστεί.
6.      Συμμετοχή της διαπαραταξιακής στο συντονιστικό.
7.      Άμεση αγορά ασθενοφόρου και πρόσληψη του απαραίτητου πληρώματος, ώστε σε συνεργασία με το ΚΥ να καλυφθεί το κενό που υπάρχει εκεί σε ό,τι αφορά τις βάρδιες.
Για το συντονιστικό:
1.      Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για όλα τα παραπάνω (ανοιχτή συνέλευση πολιτών).
2.      Άμεση επαφή με όλους τους κοινωνικούς φορείς που εμπλέκονται με την υγεία.
3.      Συζήτηση για εξασφάλιση εθελοντών στο πλαίσιο της αλληλεγγύης.
4.      Επαφή με ιδιώτες γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα για συμμετοχή τους στον ΕΟΠΥΥ.
5.      Πίεση στο αρμόδιο υπουργείο για άμεση πληρωμή των συμμετεχόντων στον ΕΟΠΥΥ.
6.      Έλεγχος με συμμετοχή σε όλα τα όργανα για την πορεία των εξελίξεων.
7.      Καθορισμός δράσεων, όταν και όποτε κρίνει ότι χρειάζεται.
8.      Δέσμευση ότι η λειτουργία του θα συνεχιστεί όλες τις εποχές, μέχρι την λύση του προβλήματος.
9.      Ένταξη του τουρισμού στην εν λόγω προσπάθεια, μετατρέποντάς τον σε κοινωνό του θέματος σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

            Κλείνοντας, θέλουμε ακόμα να καταθέσουμε ετούτο. Εδώ και πέντε χρόνια η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με καταγεγραμμένες καθημερινές απώλειες σε κοινωνικοοικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο. Εμείς ως δημόσιοι υπάλληλοι παρόλες τις μνημονιακές επιθέσεις που έχουμε δεχτεί παραμένουμε οι «προνομιούχοι» εργαζόμενοι. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας, οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σήμερα μας υποχρεώνουν να σηκώσουμε το βάρος ευθύνης που μας αναλογεί ως πολίτες και ως εργαζόμενοι αυτού του τόπου. Ευθύνες οι οποίες δεν εκπορεύονται από δικές μας παραλείψεις και λάθη, αλλά αναδύονται από την αντικειμενική εξαθλίωση που υπάρχει γύρω μας. Ως δημόσιοι υπάλληλοι λοιπόν, θα μπορούσαμε να καταθέσουμε ως ένδειξη κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας στο πλαίσιο της αλληλεγγύης καθημερινή κοινωνική εργασία δύο (2) ωρών, εκτός ωραρίου ανά άτομο το μήνα, από όσους εθελοντικά θέλουν να συμμετέχουν σε διοικητικό επίπεδο σε οτιδήποτε αφορά τη δωρεάν παροχή δημόσιας υγείας στους πολίτες της Πάρου. Για να υλοποιηθεί η παραπάνω πρόταση, χρειάζεται να δηλώσουν συμμετοχή περίπου 25 άτομα. Ας αποτελέσουν πρώτοι οι εργαζόμενοι του Δήμου το εφαλτήριο της πραγματικής και ουσιαστικής ανατροπής της επικρατούσας τάξης πραγμάτων, αναδεικνύοντας με την ουσιαστική συμμετοχή τους την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως κυρίαρχο όργανο επίλυσης των προβλημάτων μας, δημιουργώντας ξανά την πραγματική ελπίδα στους πολίτες μας και το όνειρο στα παιδιά μας. Αγαπητοί συνάδελφοι και συμπολίτες, σε όποια θέση κι αν βρίσκεστε, ιδού η Πάρος ιδού και το πήδημα. Όταν η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση τότε οι άξιοι πολίτες της οφείλουν με κάθε τρόπο να τη διαφυλάξουν καταθέτοντας ότι μπορούν από τον εαυτό τους. Οι υπόλοιποι ας ορθώσουν τους δείκτες των χεριών τους και ας κρυφτούν πίσω τους.        


Γιώργος Ανδρεάδης