Ανοιχτή επιστολή Προς τον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο

Παρασκευή, Ιουνίου 09, 2023


Να μη χάσουμε την πατρίδα μας

Αγαπητέ κ. δήμαρχε και φίλοι του δημοτικού συμβουλίου.

Να είστε καλά και να έχετε δύναμη και αντοχή για τα πολλά και δύσκολα της ευθύνης που καθημερινά διαχειρίζεστε. Ξέρω καλά ότι αφιερώνετε χρόνο και έχετε από την άλλη μεριά τις αλύπητες κριτικές φίλων και μη. Καλές προθέσεις σάς αναγνωρίζω αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να πορεύεται κανείς επιτυχώς μέσα στα τόσα σύνθετα σημερινά ζητήματα. Πολλά των προβλημάτων οφείλονται στις κεντρικές κυβερνήσεις που κρατούν μυστικά και σχεδόν όλες τις εξουσίες και τους μηχανισμούς στα χέρια τους. Κατανοώ επίσης ότι ευθυνόμαστε κι εμείς οι πολίτες καθώς νομίζουμε ότι όλα θα ρυθμίζονται και θα περαιώνονται με τον ιδρώτα και τις προσπάθειες άλλων κι εμείς απλώς θα είμαστε θεατές και κριτικοί.

Μέσα σε όλα υπάρχει κι ένα θέμα που δεν το έχετε φροντίσει όσο θα έπρεπε. Με ευθύνη των κεντρικών κυβερνήσεων πήραν από την αυτοδιοίκηση τον έλεγχο των παραλιών και τον παρέδωσαν σε αόρατες δυνάμεις μη εδρεύουσες στα νησιά. Έπρεπε όμως να συνεννοηθούν οι δήμαρχοι όλης της νησιωτικής και θαλασσινής χώρας και τα δημοτικά συμβούλια για να επαναποκτηθεί ο έλεγχος. Εσάς ψηφίζει ο κόσμος, όχι τους αόρατους υπαλλήλους της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, ούτε τους πολλούς ενδιάμεσους, αόρατους και αυτούς. Άρα θα πρέπει να δείτε οι δήμαρχοι όλοι και τα δημοτικά συμβούλια τι μπορείτε να κάνετε ώστε η αυτοδιοίκηση να έχει τον έλεγχο στο χώρο ευθύνης της και όχι οι υπηρεσίες φαντάσματα που δεν εκλέγονται και δεν δίνουν λόγο. Δεν γνωρίζω αν έχει αναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία. Έτσι καταλήξαμε μέρος του χώρου ευθύνης σας να το ελέγχουν άλλοι.

Ο νόμος για την παραχώρηση παραλιών μπάζει από παντού. Και πρέπει να αλλάξει. Τα είπε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δεν χρειαζόμαστε άλλους μάρτυρες.

Ο Εισαγγελέας τόνισε ότι ο νόμος δεν γνωρίζει ιδιωτικές παραλίες. Αν δε ενάντια στον νόμο και ανήθικα κοινωνικά υπάρχουν τέτοιες, λόγω της μακροχρόνιας παντελούς αδιαφορίας των αρχών και της έλλειψης παντός ελέγχου, οι εισαγγελείς καλούνται να επαναφέρουν τα πράγματα στην προτέρα νόμιμη κατάσταση, με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Λιμεναρχεία, Αστυνομικές Δ/σεις, Δ/σεις Δασών, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Κτηματικές Εταιρείες Δημοσίου, Δ/σεις Περιφερειών κ.λ.π.).

Η έννοια της παραχώρησης παραλίας του ισχύοντος νόμου ερμηνεύτηκε ως ιδιοκτησία από πολλούς επιχειρηματίες των ακτών. Αυτός ο νόμος δίνει το δικαίωμα να απλωθούν ομπτρέλες και ξαπλώστρες στο 60% της παραλίας που παραχωρείται και το άλλο 40% είναι για τους πολίτες. Όπως όμως γνωρίζετε οι παραλίες καταλαμβάνονται πλήρως και οι πολίτες διώκονται. Εδώ λοιπόν μπορείτε να βάλετε το χέρι σας και να δείξετε ενδιαφέρον υποχρεώνοντας τους επιχειρηματίες να ορίσουν το μέρος εκείνο που είναι για τους λουόμενους. Έχει ευθύνη η αυτοδιοίκηση και μην αφήνετε τα πράγματα να ξεχειλώνουν δείχνοντας ανοχή μεν στους καταπατητές, περιφρόνηση δε προς τους πολίτες. Δεν μάς τιμά ότι μάς πήραν τις ακτές. Δεν μας τιμά που ανεχόμαστε να μάς διώχνουν από τις παραλίες και ο Δήμος να μην επεμβαίνει. Δεν ξέρω αν έγινε ποτέ συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με το θέμα αυτό, καταπάτηση παραλιών και διωγμοί πολιτών. Θα μπορούσε να υπάρξει και μια επιτροπή δημοτικών συμβούλων και εθελοντών πολιτών ώστε να γίνεται αυτοψία τουλάχιστον στις πιο μεγάλες παραλίες και να μη τολμούν οι επιχειρηματίες να κάνουν καταχρήσεις στα όποια δικαιώματά τους.

Μάλλον δε έχει προσεχθεί όπως έπρεπε το θέμα, μέσα στο χώρο ευθύνης σας έχετε ανθρώπους ξένους εμφανιζόμενους από το πουθενά που έρχονται να κάνουν κατοχή στις ακτές και να διώχνουν τους κατοίκους, που θέλουν να κολυμπήσουν.

Είναι και άλλο θέμα. Μέσα στις παραλίες και μέσα στους γιαλούς ακόμα έχουν γίνει κατασκευές, έχουν τοποθετηθεί εξέδρες και έχουν αποτολμηθεί πολλές παρόμοιες παρανομίες. Αν δεν μπορείτε εσείς να βάλετε τάξη, καλέστε την Κτηματική ή όποιον άλλο αρμόδιο. Να εξαπλωθούν οι παραλίες πρέπει με αξιοποίηση προσεχτική και όχι να στενέψουν με τα όποια εγωιστικά συμφέροντα εδώ κι εκεί. Όχι να καταντήσουν δρόμοι, όπως εκεί που είναι το ναυαγισμένο πλοίο στην Παροικιά. Οι τοίχοι στα Λιβάδια είναι μη νόμιμοι, είναι μέσα στο γιαλό, πάρτε τους χάρτες να το δείτε, οι ιδιοκτησίες είναι πιο πίσω κι έχουμε καταπατήσεις γιαλού και παραλίας.

Ρητά ορίζεται στον νόμο ότι απαγορεύεται απολύτως η κατασκευή κτισμάτων και εν γένει η τοποθέτηση κατασκευασμάτων στον αιγιαλό και την παραλία και ότι οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή βρίσκεται εκτός των ορισμών του νόμου είναι άμεσα κατεδαφιστέα. Παραλία δε ορίζεται ως η ζώνη της ξηράς η οποία προστίθεται στον αιγιαλό, προς εξυπηρέτηση της επικοινωνίας της ξηράς με τη θάλασσα και αντιστρόφως, και καθορίζεται σε πλάτος μέχρι και 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.

Δεν νομίζω ότι τώρα, καλοκαιριάτικα, μπορούμε να βάλουμε τάξη σε ένα θέμα που χρονίζει, τουλάχιστον φροντίστε να λυθεί οριστικά το θέμα αυτό της κατάχρησης δικαιωμάτων. Αν η Κίνηση Πολιτών με τα στοιχεία που έχει καλέσει τον εισαγγελέα θα διαταχθούν κι εδώ πρωτόκολλα κατεδάφισης. Κάντε τουλάχιστον αυτό: Σε κάθε παραλία με την φροντίδα σας πρέπει ο επιχειρηματίας να ορίσει το χώρο που είναι για τους πολίτες και να βάλει τις ομπρέλες του στο ποσοστό που τού δίνει ο νόμος. Όχι παντού και ακόμα πιο πέρα, στα βράχια, όπως γίνεται στο Λογαρά και στο Φάραγγα και αλλού. Καλέστε τους επιχειρηματίες ή κάνετε μια επίσκεψη ή στείλετε την αστυνομία μέχρι τα λημέρια τους και υποχρεώστε τους να τηρήσουν το νόμο. Αυτό μπορείτε να το κάνετε. Για τα άλλα αργότερα.

Μην αφήνετε άλλους να κάνουν κουμάντο στον τόπο που εσείς είχατε την τιμή να εκλεγείτε. Ακόμα κι αν οι κεντρικές υπηρεσίες διατάζουν, η αυτοδιοίκηση πρέπει να αμφισβητεί, να προβάλει αντίσταση, γιατί αυτή στο κάτω κάτω είναι υπόλογη στον τοπικό πληθυσμό. Με αυτά και άλλα καταντήσαμε σ’ αυτό το απίστευτο, να δώσουμε τις παραλίες στους ξένους! Αυτό είχαμε στα νησιά, τη φύση και τη θάλασσα, τα άλλα, θέατρα, ηρώδεια, μουσεία, νοσοκομεία, γιατροί, δουλειές, είναι μακριά και πληρώνουμε πολύ ακριβά για να πάμε. Να μην γίνει η νησιωτικότητα διαρκής απώλεια, να μην χάσουμε την πατρίδα μας!

Για την Κίνηση Πολιτών

Χρίστος Γεωργούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: