Στάση εργασίας για τις συμπτύξεις

Σάββατο, Οκτωβρίου 23, 2021

Σας ενημερώνουμε ότι, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν οι μαθητές, για τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στον τομέα της Παιδείας, τη Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, αποφασίστηκε από την ΕΛΜΕ και τον Καλλιέρο τρίωρη στάση εργασίας 11:00 - 14:00 και συμμετοχή στην κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου Αντιπάρου στην πλατεία Μαντούς. Για το ίδιο θέμα οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους από Δευτέρα έως την Παρασκευή και το ίδιο θα επαναλάβουν και την ερχόμενη Δευτέρα.

Σας αναφέρουμε ακόμα ότι επιστολές που στάλθηκαν στο Υπουργείο και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο τόσο από το Δήμαρχο και τον Έπαρχο όσο και από την ΕΛΜΕ και την Ένωση, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι αναπάντητες.

Σήμερα, Παρασκευή 22/10/2021, στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε, αποφασίστηκε να συμμετέχουν όλοι οι Σύμβουλοι στη συγκέντρωση της Δευτέρας και να αποσταλεί ομόφωνο ψήφισμα στον Υπουργό Παιδείας.

Παρακάτω σας αναφέρουμε απόσπασμα από κείμενο της ΕΛΜΕ προς ενημέρωσή σας:

 

"Αναφερόμαστε στη συγχώνευση τμημάτων και σχολείων που συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επίκειται στην πρωτοβάθμια.

 

Εντός των επόμενων ημερών επρόκειτο να διενεργηθεί η γ΄φάση πρόσληψης αναπληρωτών για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών. Αντ’ αυτού το Υ.ΠΑΙ.Θ, για να «εξορθολογήσει» την εκπαίδευση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γενικός γραμματέας του, αποφάσισε να συγχωνεύσει σχολεία και τμήματα εν μέσω πανδημίας, για να «εξοικονομήσει» εκπαιδευτικούς.

 

Ειδικότερα στον τόπο μας, το ΕΠΑΛ Πάρου καλείται να συγχωνεύσει τα 4 τμήματα κάθε τάξης σε 3. Στο συγκεκριμένο σχολείο υπάρχουν μόνο 4 αίθουσες εμβαδού 42 τ.μ., ενώ όλες οι άλλες έχουν εμβαδόν 28,60 τ.μ. και μπορούν να φιλοξενήσουν το ανώτερο 18 μαθητές. Άρα στα 5 από τα 9 τμήματα με τη συγχώνευση παραβιάζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Παράλληλα, στο Γυμνάσιο Παροικιάς (κτηριακό πρόβλημα, αίθουσες προκάτ)  διατάχθηκε συγχώνευση των 5 τμημάτων της Α΄ τάξης (105 μαθητές) σε 4 με 26 μαθητές στα 3 από αυτά και 27 στο 4ο τμήμα, ενώ, στο ΓΕΛ Πάρου, τμήμα κατεύθυνσης θετικών σπουδών της Γ΄ Λυκείου λειτουργεί με 25 μαθητές, γιατί η Διεύθυνση αρνείται να στείλει άλλο εκπαιδευτικό Φυσικών Επιστημών.

 

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι δεν έχουν σταλεί  ακόμη εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής σε πολλά σχολεία.  

 

Εντός των επόμενων ημερών ανάλογες συγχωνεύσεις είναι πιθανό να γίνουν και σε άλλα σχολεία της Πάρου, και όχι μόνο, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Πρακτικά όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι οι μαθητές θα αναγκαστούν, ένα μήνα μετά την έναρξη του διδακτικού έτους, να αλλάξουν καθηγητές και τμήμα,  θα γίνει ανακατανομή μαθημάτων και αναπροσαρμογή προγραμμάτων και, το πιο σημαντικό, θα είναι αδύνατο να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και θα κινδυνεύει καθημερινά η υγεία όλων μας.

 

Είναι σαφές ότι η κίνηση αυτή του Υ.ΠΑΙ.Θ είναι άκρως αντιπαιδαγωγική αλλά και επικίνδυνη υγειονομικά, αφού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες του  Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του Covid 19 και εντείνει τις ήδη δύσκολες συνθήκες της σχολικής ζωής εν μέσω πανδημίας.

 

Και είναι τουλάχιστον υποκριτικό από τη μια να μας βομβαρδίζει με εγκυκλίους για την ασφαλή λειτουργία του σχολείου και από την άλλη να στοιβάζει τα παιδιά το ένα πάνω στο άλλο.

 

Και μπορεί το Υ.ΠΑΙ.Θ και η πολιτική ηγεσία της χώρας μας να προβάλλει τον εμβολιασμό ως πανάκεια, οι ειδικοί επιστήμονες όμως με έρευνες επισημαίνουν τις μακροχρόνιες και σοβαρές συνέπειες στην υγεία που μπορεί να έχει η νόσηση από Covid 19 και είναι γνωστό ότι και εμβολιασμένοι έχουν νοσήσει.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους σας καλούμε να αγωνιστείτε μαζί μας για να ανατρέψουμε αυτή την απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ, η οποία αποκαλύπτει και τις προθέσεις που κρύβονται πίσω από τις «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί το Υπουργείο, οι οποίες δεν είναι άλλες από την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης".

 

Κατόπιν των προαναφερομένων, το ΔΣ μας προτείνει τρίωρη στάση εργασίας για τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη, 11:00 - 14:00, και συμμετοχή στη συγκέντρωση στην πλατεία Μαντούς.

 

Από το ΔΣ ΣΕΟΤΑΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: