Ομόφωνο αλλά καθυστερημένο ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου για τα σχολικά κτήρια.

Τρίτη, Μαΐου 08, 2018

Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου, ολοκληρώθηκε η μονοθεματική συνεδρίαση

έπειτα από την πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και από το κοινό αίτημα όλων των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσής και του Αγ. Πατέλη, με θέμα, «Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τις κτηριακές ανάγκες σχολικών μονάδων δήμου Πάρου και ενημέρωση για τις ενέργειές και τον προγραμματισμό αντιμετώπισης των προβλημάτων από μέρους της Δημοτικής Αρχής».

Το πρόβλημα

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ελλείψεις σχολικών κτιρίων κυρίων στη περιοχή της Παροικιάς.

Η επέκταση του δεύτερου δημοτικού, η ανέγερση του δεύτερου γυμνασίου, ο κίνδυνος να μείνουν τα τρία νηπιαγωγεία χωρίς στέγαση, η εξεύρεση χώρου για το ειδικό σχολείο που πρέπει να λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά, αλλά και το οίκημα που θα χρειαστεί να στεγάσει τα τετράχρονα για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, είναι το κτηριακό πρόβλημα των σχολικών μονάδων της Παροικιάς.

Όπως αναφέρθηκε στις άλλες περιοχές της Πάρου δεν υπάρχει τόσο άμεσο και πιεστικό κτιριακό πρόβλημα, μιας και τα προηγούμενα χρόνια κατασκευάστηκαν νέες σχολικές μονάδες.

Η καθυστερημένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό (από 5/12/2016 έχει ζητήσει η «Λαϊκή Συσπείρωση» να προγραμματιστεί) έχει σαν αποτέλεσμα το πρόβλημα αυτό να δείχνει ότι έχει βαλτώσει.

Η επέκταση του δεύτερου δημοτικού, που με απόφαση του υπουργείου έχει ανατεθεί στην εταιρεία του δημοσίου «Εγνατία Οδός» Α.Ε. από το 2010, δεν έχει παρουσιάσει καμιά εξέλιξη. Η μελέτη έχει μείνει ξεχασμένη σε κάποιο συρτάρι και μόλις πριν από μερικούς μήνες, μετά από παρέμβαση του δημάρχου, μας ειδοποίησε ότι μπορούμε να πάρουμε τον φάκελο γιατί αδυνατεί να προχωρήσει.

Η ανέγερση του δεύτερου γυμνασίου, που είναι προγραμματισμένη να γίνει σε οικόπεδο που έχει αγοραστεί από το επαρχείο και είναι στην ιδιοκτησία του δήμου (απέναντι από το ΕΠΑΛ Πάρου) έχει «κολλήσει», γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν εξεταστεί από την τεχνική υπηρεσία οι ενστάσεις των εργολάβων. Η αδυναμία της τεχνικής υπηρεσίας να αποφασίσει για την τύχη των ενστάσεων, όπως ειπώθηκε είναι λόγω της υποστελέχωσης της και του μεγάλου φόρτου εργασίας που υπάρχει, και φυσικά, λόγω του ότι δεν της έχει υποδειχθεί από τη διοίκηση του δήμου το πρόβλημα αυτό ως θέμα άμεσης προτεραιότητας.

Ο κίνδυνος να βρεθούν και τα τρία νηπιαγωγεία χωρίς κτηριακές εγκαταστάσεις έγκειται στο ότι αφ’ ενός λήγει το μισθωτήριο συμβόλαιο του ενός τον Σεπτέμβριο (θα ακολουθήσουν και τα άλλα δύο) και αφετέρου, οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές της αρμόδιας επιτροπής που θα εγκρίνει την καταλληλότητα εκτοξεύοντας το κόστος των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στα ύψη. Άρα, δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφτούν από τους ιδιοκτήτες.

Οι τοποθετήσεις

Ο δήμαρχος, Μ. Κωβαίος, είπε ότι τα θέματα της παιδείας είναι πρώτη προτεραιότητα για τον ίδιο και την παράταξη του. Στη συνέχεια παρουσίασε τις δαπάνες του δήμου για τη βελτίωση και την αντιμετώπιση προβλημάτων για όλες τις σχολικές μονάδες, ενημέρωσε για την αλληλογραφία του με την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και δήλωσε ότι για τη στέγαση ενός νηπιαγωγείου θα κατασκευαστεί νέο κτήριο μέσα στο αγροκήπιο Παροικιάς

Ο κ. Χρ. Βλαχογιάννης, υποστήριξε ότι επικεντρωνόμαστε σωστά στα κτιριακά προβλήματα των σχολείων της Παροικιάς, καθώς εκεί παρουσιάζεται το μεγάλο πρόβλημα. Ακόμα, ο κ. Βλαχογιάννης έκανε πρόταση για πρόσληψη δεύτερου δικηγόρου από τον δήμο Πάρου, που να είναι ειδικευμένος σε θέματα ενστάσεων των έργων. Και αυτό, διότι, η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου εκτός του ότι είναι υποστελεχωμένη, είναι αναγκασμένη να ασχολείται μεγάλα χρονικά διαστήματα με τις ενστάσεις εταιρειών και να απαντάει, όπως στην περίπτωση του Β’ γυμνασίου. Κατά τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Χρ. Βλαχογιάννη, πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η απεμπλοκή από την «Εγνατία», αφού «η εταιρεία έδωσε εξετάσεις και απέτυχε». Σύμφωνα με τον κ. Βλαχογιάννη αν γίνει το νέο γυμνάσιο Παροικιάς, απευθείας θα υπάρχει απελευθέρωση χώρων στο υπάρχον γυμνάσιο και έτσι, θα μπορούν εκεί, να στεγαστούν πχ τα νηπιαγωγεία.

Ο κ. Σ. Καστρουνής υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή μπορεί να λέει ότι πρωταρχικός σκοπός είναι η Παιδεία, αλλά το θέμα για να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο έπρεπε να περάσουν 16 μήνες και αυτό έγινε τελικά όταν συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές των συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Κ. Ροκονίδας επανέλαβε ότι η παράταξή του (Λαϊκή Συσπείρωση), είχε κάνει αίτηση για τη συζήτηση του θέματος από τις 5/12/2016 και τελικά μόλις τώρα συζητήθηκε το θέμα, μετά τις υπογραφές των συμβούλων της αντιπολίτευσης. Ζήτησε να αναλάβει ο δήμαρχος την πολιτική ευθύνη και να καθορίσει τις προτεραιότητες στη δουλειά της Τεχνικής Υπηρεσίας προτάσσοντας τα θέματα των κτηριακών σχολικών εγκαταστάσεων. Ακόμα, ζήτησε να γίνει έρευνα για να βρεθούν οικόπεδα είτε δημοτικά είτε με ανταλλαγή η και με απαλλοτρίωση ώστε ο δήμος να προχωρήσει στη κατασκευή ιδιόκτητων κτηρίων για τις ανάγκες των νηπιαγωγείων. Ο κ. Ροκονίδας κατέληξε λέγοντας: «Ο χρόνος είναι τελειωμένος για δημοτικό, γυμνάσιο, αλλά και για νηπιαγωγεία. Αυτό, θα το διαπιστώσετε πολύ γρήγορα».

Ο κ. Θανάσης Μαρινόπουλος είπε ότι στον χώρο της Παιδείας, έχουμε μείνει πολύ πίσω στην Πάρο.

Ο κ. Δ. Γεωργιάδης από την ένωση συλλόγων γονέων δήμου Πάρου, υποστήριξε ότι άμεσα πρέπει να λυθεί το θέμα του Β’ γυμνασίου και ακόμα ότι υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία του ειδικού γυμνασίου, που έχει χαθεί ως τώρα δύο φορές.

Ο εκπαιδευτικός, Ν. Μαρινάκης είπε ότι με τη δημιουργία του Β’ γυμνασίου Παροικιάς, θα λυθούν πολλά προβλήματα στέγασης των σχολείων.

Η εκπαιδευτικός, Βούλα Καπούτσου είπε ότι η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση είναι πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών, ενώ ανέφερε και τα προβλήματα στέγασης των νέων εκπαιδευτικών που θα έρθουν στο νησί μας. Η κ. Καπούτσου είπε ότι οι νέοι εκπαιδευτικοί πληρώνονται μετά από τέσσερις μήνες και θα δούμε τον Σεπτέμβριο εικόνες όπως στη Σαντορίνη, που κοιμόντουσαν στις παραλίες. Το ίδιο θέμα έθεσε ο κ. Χρ. Μαούνης, από την ένωση συλλόγων γονέων δήμου Πάρου.

Τον λόγο έλαβαν ακόμα, η εκπαιδευτικός Παλλασία Γεωργιάδη και η κ. Αγ. Παυλάκη, οι μηχανικοί του δήμου Πάρου (Κούτλα, Μωραϊτίδης, Ταΐρης), οι δημοτικοί σύμβουλοι, Φρ. Κεφάλας, Χρ. Χριστόφορος, Γ. Τριπολιτσιώτης, Μαρ. Χανιώτη, Αγ. Άγουρος, εκπρόσωποι γονέων (Καρασαντές, Παττέ), κ.α.

Τι αποφασίστηκε

Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε να μπουν σε προτεραιότητα τα ζητήματα που έβαλε η δημοτική επιτροπή παιδείας στη συνεδρίασή της στις 25/4 και αυτά είναι: 1) Εξεύρεση χώρων για τις ανάγκες στέγασης των νηπιαγωγείων, 2) Ολοκλήρωση των διαδικασιών σχετικά με το 2ο γυμνάσιο Παροικιάς, 3) Άσκηση πίεσης για την ολοκλήρωση των μελετών σχετικά με το 2ο δημοτικό Παροικιάς στην εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.», η οποία εποπτεύεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, 4) Ίδρυση ειδικού σχολείου, 5) Πεζοδρόμηση περιφερειακού Παροικιάς, 6) Πρόσληψη φυλάκων σχολικών κτιρίων, 7) Μικροεπισκευές κτιρίων σε συνεννόηση με την Α/θμια και Β/θμια σχολική επιτροπή του δήμου και 8) Δημιουργία μουσείου φυσικής ιστορίας.

Επίσης, έγινε δεκτή ομόφωνα η πρόταση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, Κ. Ροκονίδα, η οποία είναι: α) για το 2ο γυμνάσιο να δοθεί εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία δήμου Πάρου, ώστε το ζήτημα να έχει προτεραιότητα έναντι άλλων ζητημάτων, β) να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίασή του για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα του 2ου δημοτικού σχολείου και της μελέτης της ετ. «Εγνατία» και γ) να γίνει άμεση διερεύνηση απόκτησης χώρων για νέο νηπιαγωγείο.

Πηγή: Η Φωνή της Πάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: