ΠΑΡΟΣ: Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες

Τρίτη, Μαρτίου 22, 2016

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πάρου-Αντιπάρου "Π. Καλλιέρος", μαζί με τους μαθητές του 2ου Δ.Σ. Παροικιάς, διοργάνωσαν χθες 21/3/16, ένα δρώμενο αφιερωμένο στην ποίηση και τους πρόσφυγες - μετανάστες.

Η 21η Μαρτίου, είναι μια σημαντική ημερομηνία στο καλαντάρι κάθε χρόνου. Εκτός του ότι σηματοδοτεί τον ερχομό της Άνοιξης, αφού είναι η ημέρα της εαρινής ισημερίας, είναι επίσης η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, αλλά και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού. Έτσι, οι δάσκαλοι και οι μαθητές της ΣΤ' τάξης, του 2ου Δ.Σ. Παροικιάς, σκέφτηκαν να τα συνδυάσουν όλα μαζί και να συνθέσουν ένα "ζωντανό" ποίημα, έναν ανθρώπινο πίνακα ζωγραφικής, φωνής και σιωπής, κίνησης και ακινησίας, στο λιμάνι της Παροικιάς.

Με ηχητική υπόκρουση το ποίημα του Γ. Σεφέρη «Ο Στράτης Θαλασσινός στη Νεκρή Θάλασσα», καθώς και από το κομμάτι «DeadSea – Νεκρή Θάλασσα» των Sigmatropis ξάπλωσαν όλοι μαζί στην προβλήτα του λιμανιού και με αυτό τον πρωτότυπο και όμορφο τρόπο υποδέχτηκαν το πλοίο της γραμμής, αλλά ταυτόχρονα προέβησαν και σε μια συμβολική πράξη διαμαρτυρίας, με το σύνθημα "Όχι άλλα θύματα στο Αιγαίο".

Σημειώνεται ότι η καμπάνια "Ένα Ποίημα Για τους Πρόσφυγες" αποτελεί μια πρωτοβουλία του Κύκλου Ποιητών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το δίκτυο εθελοντών "Refugees Welcome GR".

ΠΗΓΗ: fileleutheros
* Κείμενο - Φωτογραφίες: Πάνος Μαθιουδάκης