Μαζική ήταν η απεργιακή απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική

Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015

Μαζική αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του μαύρου μετώπου ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου ήταν η σημερινή πανεργατική Απεργία. Με κύριες αιχμές την αντίθεση στα βάρβαρα σχέδια διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και την αντίθεση στη νέα φορολεηλασία, αλλά και συνολικότερα την πάλη κατά των παλιών και του νέου μνημονίου που εφαρμόζει με ταχύς ρυθμούς η κυβέρνηση σαρωτικής αντεργατικής επίθεσης, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα απέργησαν την Πέμπτη 12 Νοέμβρη σε όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Μαζικές ήταν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Στην Αθήνα, λίγο μετά τις 10.30 π.μ. άρχισαν να συγκεντρώνονται εργαζόμενοι και νέοι στο Μουσείο και το Πολυτεχνείο στην οδό Πατησίων, μετά από κάλεσμα Πρωτοβάθμιων Σωματείων, εργατικών κινήσεων-παρεμβάσεων-σχημάτων και οργανώσεων και συλλογικοτήτων. Ο κόσμος πύκνωνε έως τις 12.00 περίπου, όταν ξεκίνησε η απεργιακή διαδήλωση προς τη Βουλή. Στη συγκέντρωση και την πορεία από το Μουσείο συμμετείχαν αρκετά μπλοκ σωματείων, ενώ έντονη παρουσία είχε και η νεολαία.
Στην κεφαλή της πορείας τέθηκε το πανό της «Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό» (πρωτοβουλία που πραγματοποίησε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο την Παρασκευή ώστε μαζί με άλλα σωματεία να συμβάλλουν στον αναγκαίο συντονισμό των αγωνιστικών σωματείων στις μάχες που έρχονται). Ακολουθούσαν τα δυναμικά πανό και μπλοκ των σωματείων εργαζομένων σε Δήμους-ΟΤΑ, όπως της Παιανίας, της Νέας Φιλαδέλφειας, της Ν. Ιωνίας, και άλλα, ενώ μαζική ήταν και η συμμετοχή στο μπλοκ των εργαζομένων με 5-μηνα και προγράμματα επισφαλούς εργασίας από Δήμους της Αττικής, οι οποίοι βρίσκονται σε προσπάθεια συντονισμού και οργάνωσης των κινητοποιήσεών τους σε πολλούς ΟΤΑ. Ακολουθούσαν τα μπλοκ των σωματείων από Νοσοκομεία της Αττικής (Αττικό και άλλα), η ΠΟΣΠΕΡΤ και εργαζόμενοι της ΕΡΤopen, η ΕΤΕΡ (Τεχνικοί Ραδιοφωνίας), τα σωματεία της Intracom, του ΜΕΤΡΟ (ΣΕΛΜΑ), ο συντονισμός ενάντια στις διαθεσιμότητες και απολύσεις, η ΚΕΕΡΦΑ, κ.α. Αμέσως μετά τα μαζικά μπλοκ σωματείων της εκπαίδευσης, όπως ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Αριστοτέλης», ο Σύλλογος «Κ. Σωτηρίου», Αιγάλεω, το Συντονιστικό Αναπληρωτών και αδιόριστων εκπαιδευτικών, κ.α. Οι «Ενεργοί Άνεργοι», τα σωματεία βάσης και πρωτοβουλίες εργαζομένων ακολουθούσαν, όπως και ο ΣΕΦΚ, ο Σύλλογος Βιβλίου-Χάρτου, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής ενάντια στους πλειστηριασμούς, πανό εργατικών σχημάτων και πρωτοβουλιών όπως η «Λάντζα» στον επισιτισμό, η «Attack στην επισφάλεια και την ανεργία», κ.α.. Ακολουθούσαν τα πυκνά μπλοκ των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων (ΝΟΠΕ, ΣΓΤΚΣ, ΕΜΠ, κ.α.) ενώ αμέσως μετά την μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση του Μουσείου «έκλειναν» τα μπλοκ οργανώσεων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΕΕΚ και της ΟΕΝ, της Α.Π Ροσινάντε, κ.α. Επίσης στο Μουσείο-Πολυτεχνείο συγκεντρώθηκαν συλλογικότητες του αυτόνομου χώρου, η ΟΚΔΕ, και άλλες δυνάμεις.

Νωρίτερα είχαν ανέβει από την Ομόνοια τα μαζικά μπλοκ της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην Πλ. Κλαυθμώνος, με τη συμμετοχή κυρίως του κυβερνητικού και υποταγμένου συνδικαλισμού-παλιού και νέου, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜΕΤΑ, της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και Ομοσπονδίες.

Η πορεία από το Μουσείο έκανε πολύ ώρα για να ανέβει μέσω της οδού Σταδίου στο Σύνταγμα, όπου έφτασε λίγο πριν τις 2.00 μ.μ. Ένταση δημιουργήθηκε στο τέλος της πορείας κοντά στην είσοδο της Σταδίου στο Σύνταγμα, με επίθεση δυνάμεων ΜΑΤ και χρήση κρότου-λάμψης και χημικών εναντίων διαδηλωτών, ενώ η αστυνομία, προφανώς με κυβερνητικές εντολές, είχε τη γνωστή προκλητική διάταξη με ΜΑΤ σε κάθε στενό και γωνία από όπου περνούσαν τα μπλοκ των διαδηλωτών.

Αντίστοιχα μαζικές ήταν οι απεργιακές διαδηλώσεις σε πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη οι ταξικές δυνάμεις, σωματεία και σχήματα διοργάνωσαν συγκέντρωση στην Καμάρα, με μαζικά μπλοκ και συνθήματα. Στην μαζική συγκέντρωση της Καμάρας συμμετείχαν σωματεία της εκπαίδευσης (Γ΄ ΕΛΜΕ, Β΄ ΣΕΠΕ, Λαγαδά), το Σωματείο Βιβλίου-Χάρτου Θεσσαλονίκης, το καραβάνι αλληλεγγύης και το σωματείο της ΒΙΟΜΕ, η Ένωση Νοσοκομειακών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), καθώς και εργατικές συλλογικότητες, οργανώσεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ και άλλες δυνάμεις της μαχόμενης αριστεράς και πρωτοβουλίες του κινήματος. Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ στην συγκέντρωση του Ε.Κ.Θεσσαλονίκης προσπάθησαν να μην πορευτεί η απεργιακή συγκέντρωση στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ώστε να μην έχει αντικυβερνητικό χαρακτήρα…!

Μαζική ήταν η παρουσία και παρέμβαση των ταξικών εργατικών σχημάτων-κινήσεων-παρεμβάσεων και ταξικών σωματείων και δυνάμεων και στην Πάτρα, τα Γιάννενα, το Βόλο, τη Λάρισα, την Κρήτη και άλλες πόλεις.

Ζητούμενο τώρα η συνέχεια και κλιμάκωση των αγώνων, ώστε να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία είναι πολλά μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ανάγκη για αντιπαράθεση και μαζική αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική απαιτεί συντονισμό και διάρκεια, στόχους και πολύμορφες κινητοποιήσεις και όχι απλές διαμαρτυρίες και συμβολικές κινήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, οι ταξικές δυνάμεις θα προτείνουν στα συνδικάτα πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τη συνέχιση και κλιμάκωση, ενώ ήδη 10 πρωτοβάθμια σωματεία απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συνέλευση-σύσκεψη για συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στην Αθήνα στις 27 Νοέμβρη.