Η άλλη άποψη

Παρασκευή, Μαρτίου 20, 2015

Ενημερώνουμε ότι ο σύλλογός μας ανέλαβε την πρωτοβουλία να προβάλει στην αίθουσα του Αρχίλοχου τα δύο ντοκιμαντέρ που εκφράζουν την άλλη άποψη για την κρίση. Αυτή την άποψη που επιμελώς αποσιωπήθηκε από τα κραταιά μέσα ενημέρωσης, τα οποία με τους υπόλοιπους υπηρέτες του χρήματος και του πλούτου κεντούν στην πλάτη μας με τη βελόνα της διαπλοκής την ψεύτικη ευθύνη, τον φόβο και τέλος την υποτέλεια. Το πρώτο, η «Χρεωκρατία», καταδεικνύει την μεγάλη αναγκαιότητα της δημιουργίας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος. Το δεύτερο, η «καταστρόικα», καταδεικνύει την μεγάλη αναγκαιότητα για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ που έχει στόχο να πουλήσει τη χώρα μας σε τιμή ευκαιρίας.     
Στο Debtocracy (χρεωκρατία), μιλούν, μεταξύ άλλων, οι πανεπιστημιακοί  Ντέιβιντ Χάρβεϊ,  Σαμίρ Αμίν,  Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος  Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ισημερινού Ούγκο Αρίας, ο πρόεδρος του CADTM Ερίκ Τουσέν, δημοσιογράφοι όπως o Άβι Λιούις (συγγραφέας/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Take – Η Κατάληψη) και ο Ζαν Κατρμέρ (Liberation). Ακόμη προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke, Ζάρα Βάγκενκνεχτ.
Το ντοκιμαντέρ  παρακολουθεί την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας τα τελευταία 40 χρόνια, εξηγώντας τι σημαίνει παράνομο, μη νομιμοποιημένο και απεχθές χρέος. Παρουσιάζει εναλλακτικές ερμηνείες και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους της Ελλάδας, στηρίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο  την αναγκαιότητα για τη συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, ως δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού να γνωρίζει ποιες είναι οι αιτίες, οι όροι και η χρήση των δανείων και αν  είναι νομιμοποιημένο το χρέος στο όνομα του οποίου η κυβέρνηση και η Ε.Ε. επιβάλλουν μακροχρόνια λιτότητα και καταστροφή κοινωνικών κατακτήσεων πολλών δεκαετιών.
Το Deptocracy είναι το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ που στηρίχθηκε οικονομικά στους θεατές και   διατίθεται χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης. Στηρίχθηκε επίσης στην αφιλοκερδή εργασία των δημοσιογράφων Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνας Κιτίδη, που έγραψαν και το σενάριο. Η  μουσική είναι του Γιάννη Αγγελάκα, το μοντάζ υπογράφει ο Άρης Τριανταφύλλου, η επιστημονική επιμέλεια είναι του οικονομολόγου Λεωνίδα Βατικιώτη. Την παραγωγή υπογράφει η εταιρεία BitsnBytes.
Το Catastroika (Καταστρόικα) είναι του 2012 των Κατερίνας Κιτίδη και Άρη Χατζηστεφάνου. Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί στις αρχές του 1989 ο Γάλλος ακαδημαϊκός Ζακ Ρουπνίκ έγραψε μια έκθεση για την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Σοβιετική Ένωση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Και ο όρος που σκαρφίστηκε ήταν Καταστρόικα.
Το ντοκιμαντέρ διανεμήθηκε υπό την άδεια Creative Commons BY-SA 3.0 license από τις 26 Απριλίου 2012, και οι παραγωγοί αναφέρεται ότι δεν ενδιαφέρονται για οποιουδήποτε είδους εμπορική εκμετάλλευση του εγχειρήματος[1]. Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στην Ελληνική και Αγγλική και με υπότιτλους σε γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά.
Στο ντοκιμαντέρ ο Σλαβόι Ζίζεκ, η Ναόμι Κλάιν, ο Λούις Σεπούλβεδα, ο Κεν Λόουτς και ο Γκρεγκ Πάλαστ μιλούν για την πολιτική του μνημονίου, την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Ακαδημαϊκοί όπως ο Ντάνι Ρόντρικ, ο Άλεξ Καλίνικος, ο Μπεν Φάιν, ο Κώστας Δουζίνας, ο Ντιν Μπέικερ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Σπύρος Μαρκέτος περιγράφουν άγνωστες πτυχές των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.