ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρασκευή, Ιουλίου 08, 2016


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α.                                     Πάρος 8-7-2016
ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ 
Mail: seotapa@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε για ευθύνες που καταλογίζονται στο Δήμο για την έλλειψη ενεργειών, από την πλευρά του, για τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ως ΔΣ των εργαζομένων λοιπόν, θέλουμε να καταθέσουμε τα παρακάτω.

Ο Δήμος μπορεί να εμφανίζεται και να είναι μια ενιαία υπηρεσία αλλά αποτελείται από τη μία από αιρετούς, που έχουν την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων, και από την άλλη από εργαζόμενους που έχουν την υπηρεσιακή ευθύνη της λειτουργίας του Δήμου. Καλό θα είναι, λοιπόν, όταν θίγονται θέματα όπως το παραπάνω, κάποια πράγματα νε διευκρινίζονται, γιατί οι ευθύνες δεν είναι ενιαίες και αδιαίρετες. 


Το πρώτο που οφείλουμε να καταθέσουμε, και πάλι προς ενημέρωσή σας, είναι ότι ο Δήμος μας, όπως άλλωστε και όλη η δημόσια διοίκηση, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Τις συνέπειες αυτής της έλλειψης τις βιώνουν πρωτίστως οι εργαζόμενοι, γιατί από τη μία ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος από την ανάθεση πολλών καθηκόντων σε λίγα άτομα ενώ από την άλλη η πρακτική της εισροής ιδιωτών, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, σε τομείς του δημοσίου καταστρέφουν το κράτος πρόνοιας και τις κοινωνικές παροχές που οφείλουμε ως εργαζόμενοι και συνδικαλιστές να διαφυλάξουμε. 


Επίσης υπενθυμίζουμε ότι από πέρσι υπάρχει ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου όπου προβλέπει, με βάση τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου, την πρόσληψη 50 περίπου ατόμων το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο. 


Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι ο αριθμός των εργαζομένων στο Δήμο έχει μειωθεί δραματικά, καθώς πολλοί έχουν φύγει με σύνταξη λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας που υπάρχει. Τα κενά της παραπάνω κατάστασης, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων, δεν αναπληρώνονται και, αν κοντά σ’ αυτά προστεθούν οι άδειες και οι ασθένειες των εργαζομένων, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολα αντιμετωπίσιμη γίνεται η κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους κατανοώντας τις συνέπειες της έλλειψης προσωπικού, καταθέτουν ότι καλύτερο μπορούν, κάνοντας πολλές υποχωρήσεις προκειμένου να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα οι υπηρεσίες του Δήμου. Πχ ο Κώδικας προβλέπει ότι ανάθεση παράλληλων καθηκόντων μπορεί να γίνει σε έκτακτες περιπτώσεις και για δύο (2) μόνο μήνες, ενώ προβλέπει παράταση για άλλους έξι (6) μήνες, ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Στο Δήμο μας, σε σχέση με τη συγκεκριμένη διάταξη του κώδικα, υπάρχει παντελής αδιαφορία από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και Ιώβεια υπομονή από την πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι γίνονται, τελικά, αποδέκτες της κακής λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου και χρεώνονται άδικα με παραλήψεις που δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να καλυφθούν.


Η Δημοτική Αρχή αντί να φορτώνει συνεχώς τους εργαζόμενους με παραπάνω βάρη οφείλει πρωτίστως να αναλογιστεί τις σοβαρές πολιτικές παραλήψεις της, ειδικότερα στα θέματα που άπτονται της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.


Εμείς ως εργαζόμενοι για άλλη μια φορά διαβεβαιώνουμε ότι κάνουμε ότι μπορούμε για να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πολίτη. Όμως η ισχυρή έλλειψη προσωπικού δημιουργεί δύσκολες συνθήκες εργασίας οι οποίες επιδεινώνονται σφόδρα από τις σοβαρές πολιτικές παραλήψεις της Δημοτικής Αρχής. 

Από το ΔΣ του Σ.Ε.ΟΤΑ.Π.Α.