Πλήρης ημερών, σε ηλικία 103 ετών, έφυγε από τη ζωή ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος.
Είχε γεννηθεί στις 8 Φεβρουαρίου 1913 στη Σμύρνη και μετά τη Μικρασιαστική Καταστροφή εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα.
Με σπουδές νομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έγινε διδάκτορας, ενώ εξελέγη καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο πανεπιστήμιο Νανσί στη Γαλλία.
Αγωνιστής και αντιστασιακός από τις τάξεις του ΕΑΜ, του οποίου υπήρξε ηγετικό στέλεχος, το 1945 ανέλαβε την προεδρία του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου Νέων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 1947 να απολυθεί από την θέση του στο πανεπιστήμιο και να εκτοπιστεί στη Μακρόνησο, όπου παρέμεινε μέχρι το 1950.
Από νεαρή ηλικία συνδέθηκε με στενή φιλία με τους Παναγιώτη Κανελλόπουλο, Κωνσταντίνο Τσάτσο και Γεώργιο Καρτάλη.
Το 1989 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας στην κυβέρνηση Γρίβα και το 1990 στην κυβέρνηση Ζολώτα. Έχει τιμηθεί πάμπολλες φορές για το έργο του.
Το 1984 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας το 1993 ανέλαβε πρόεδρος.
Επίσης υπήρξε επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και όπως σειράς ξένων ακαδημιών. Στην εργογραφία του περιλαμβάνονται περισσότερα από 30 βιβλία ιστορικού και φιλοσοφικού περιεχομένου. Εξαίρετα τα έργα του για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, καθώς και όσα πραγματεύονται σύγχρονα μείζονα προβλήματα, σχετικά με τους κινδύνους για την επιβίωση του ελληνικού έθνους ή και της ανθρωπότητας.
Το 1990 είχε προταθεί προτάθηκε από τον Ενιαίο Συνασπισμό (όπου μετείχε και το ΚΚΕ) για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Συλλυπητήρια από τον ΠτΔ
«Η μνήμη του και το έργο του συνιστούν πραγματική εθνική μας κληρονομιά», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τον θάνατο του Κ. Δεσποτόπουλου, επισημαίνοντας ότι υπήρξε κορυφαίος πνευματικός ταγός της εποχής μας, με διεθνή και, κυρίως, ευρωπαϊκή ακτινοβολία.
«Γνήσιος εκπρόσωπος και εκφραστής του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος υπηρέτησε, με απαράμιλλη συνέπεια και με παράδειγμα τον ίδιο τον βίο του, τις βασικές του σύγχρονες παρακαταθήκες, ήτοι τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία», σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος.
Πηγή: efsyn.gr