ΜΗΝΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟ

Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2015


Αντιπαρος...Συνάντηση ευαισθητοποίησης και στοχοθέτησης όλων των εμπλεκομένων (φορείς, σύλλογοι, πολίτες) στις 29 Μαρτίου (ωρα 17:00) στην αίθουσα Καλουδά με θέμα "Μήνας Εθελοντισμού" και συντονίστρια του εγχειρήματος την κ. Τριανταφύλλου Μαργαρίτα....



Στο περιθώριο της παραπάνω συνάντησης ως υπέρμαχοι της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού θα θέλαμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:


Ο εθελοντισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει την πολιτεία. Προσέξτε και διευκρινίστε. Ο κακώς εννοούμενος εθελοντισμός που έχει ως στόχο την χωρίς όρους αλληλεγγύη αγγίζει τα όρια της επαιτείας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα από κάποιους για το πέρασμα πολλών υπηρεσιών στους ιδιώτες. Επίσης μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος για τις εργασιακές σχέσεις έτσι όπως αυτές μετασχηματίζονται βιαίως σήμερα. Επί της ουσίας μιλάμε για δωρεάν ανασφάλιστη προσφορά εργασίας. Όλα αυτά που λέω δεν αναιρούν ούτε κατ’ ελάχιστο την αξία του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Όμως πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών και παράλληλα το δημόσιο χαρακτήρα υπηρεσιών όπως πχ η υγεία, το ρεύμα, το νερό, η παιδεία. Η άποψή μας είναι ότι ο εθελοντισμός πρέπει να ενταχθεί κάτω από μια κοινωνική ομπρέλα και να συμμετέχουν ενεργά αυτοί που τον έχουν ανάγκη μέσα από την αλληλεγγύη που προσφέρει. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, σήμερα να εξυπηρετούνται τόσοι άνθρωποι από διάφορους εθελοντικούς φορείς και όταν έρχεται η ώρα να γίνει μια δουλειά να μην υπάρχει κανείς απ’ αυτούς να βοηθήσει. Οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι δεν μπορούν. Οι υπόλοιποι; Οι αχρήματες συναλλαγές είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται σκέψη, συζήτηση, αλλαγή νοοτροπίας, άλλο αξιακό περιβάλλον και πολύ δουλειά. 

Γιώργος Ανδρεάδης