Ο Σύλλογος μας στηρίζει την πρόταση για την αξιοποίηση του Αγροκηπίου

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2015



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α.
ΠΑΡΟΥ – ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αριθ. Αποφ. 83

ΘΕΜΑ 5ο: «Ενημέρωση για την αξιοποίηση του Αγροκηπίου – απόφαση στήριξης των προτάσεων». 

Στην Πάρο σήμερα, Τρίτη 4 Αυγούστου και ώρα 14:00 στο γραφείο του Διοικητικού Συμβουλίου συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση, το Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων των Δήμων Πάρου Αντιπάρου, ύστερα από την υπ’ αριθ. 17/2015 πρόσκληση του Προέδρου του, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπ’ αριθ. 1264/1982 Συνδικαλιστικού Νόμου.
Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία, δηλαδή σε σύνολο πέντε (5) μελών βρέθηκαν παρόντα και τα πέντε (5) μέλη, ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.

ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                                                                            ΑΠΟΝΤΕΣ 

1. Ιωάννης Μωραϊτίδης 
2. Αικατερίνη Βαζαίου 
3. Γιώργος Ανδρεάδης 
4. Ανδρέας Ραγκούσης 
5. Ηλίας Μαούνης 

Τα πρακτικά τηρήθηκαν από την Αικατερίνη Βαζαίου γραμματέα του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον Αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Ανδρεάδη ο οποίος έθεσε υπόψη του Συμβουλίου την από τον Απρίλιο του 2015 πρωτοβουλία των: 

1]Σύλλογος Παρίων ¨Η Εκατονταπυλιανή¨, 
2] Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιά και 
3] Ο.ΠΑ.Σ (Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων) η οποία αναφέρει: 
«…Η γνώμη μας είναι : 
Το αγροκήπιο να λειτουργήσει με τρόπο που να βοηθήσει εμάς τους ίδιους, τα παιδιά μας, τις μελλοντικές γενιές, τους φίλους τουρίστες, να γνωρίσουνε το παρελθόν μας, να γίνει οδηγός αναπαραγωγής και προώθησης προϊόντων, να προβάλει τον τόπο μας. 

Ένας τέτοιος χώρος βοηθά η νέα γενιά να γνωρίσει την Παριανή γη, τη λαϊκή παράδοση να αποκτήσει εμπειρία και συνείδηση του χθες. 

Να είναι περήφανη για τον τόπο καταγωγής της. 

Ένας βασικός όρος μαζί με τον Αρχαίο και Βυζαντινό πολιτισμό και τις σύγχρονες κατακτήσεις, για ποιοτική ζωή αλλά και σωστή στόχευση για το αύριο.

Πριν υλοποιήσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα που έχει γίνει, η θα αναθέσουμε να γίνει σε ειδικούς, απαραίτητη προϋπόθεση είναι. 

Ε μ ε ί ς ! να έχουμε ξεκαθαρίσει τι θέλουμε και τι ζητάμε απ’ αυτόν τον χώρο. 

Αυτό είναι που θα κατευθύνει τον μελετητή να ολοκληρώσει και να αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που εμείς επιδιώκουμε. 

Πέρα από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα στα σχολεία, που θα προκύψει από τη σωστή αξιοποίηση του αγροκήπιου, μπορεί να γίνει και πόλος έλξης των παριανών, καθώς και να δώσει εκπαιδευτική θεωρητική γνώση και πρακτική σε ξερικές καλλιέργειες και όχι μόνο. 

Αναβίωση της παραδοσιακής γεωργίας με παραδοσιακό και βιολογικό τρόπο. 

Η μεγάλη βιοποικιλότητα που διαθέτει η χώρα μας, τα νησιά μας, το νησί μας -ιδίως στα αγροτικά προϊόντα- αν καλλιεργηθούν με τον παραδοσιακό και βιολογικό τρόπο θα συμβάλλουν με την δική τους ξεχωριστή παρουσία στην ορθή ανάπτυξη. 

Θα τονίσουν την ιδιαιτερότητα του παραγωγικού μας πλούτου και θα αποτελέσουν μαζί με το φυσικό, οικιστικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον πρότυπο ζωής και πόλο έλξης υγιούς τουρισμού. 

Με αυτή την κατεύθυνση πρέπει να παροτρύνουμε και να εκπαιδεύσουμε μια νέα αγροτική γενιά: 

ΓΙΑΤΙ ; 

α) Διότι διασφαλίζει ποιοτική - υγιεινή διατροφή. 
β) Συμμετέχει αποτελεσματικά στην προστασία του περιβάλλοντος. 
γ) Δίνει θέσεις εργασίας και εξασφαλίζει ένα αρκετά ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, εφόσον…: παράγουμε προϊόντα που παραδοσιακά ευδοκιμούσαν στον τόπο μας και σπανίζουν στην ομοιογενή παραγωγή στην σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης. 

Για να αποτελούν όμως ικανοποιητικό εισόδημα θα πρέπει να δουλευτούν σωστά και με υπευθυνότητα. 

Να χρησιμοποιήσουμε την σύγχρονη εμπειρία στον τομέα των βιοκαλλιεργειών. 
Να τύχουν επώνυμης και σωστής συσκευασίας. 
Να επιδιωχθεί η κατάλληλη προβολή και γνωστοποίηση. 
Θα ήταν πολύ έξυπνο και θετικό για την σωστή προβολή του νησιού μας αν την υιοθετούσαν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. 

Η παγκόσμια αγορά είναι τεράστια (σε σχέση με τη μικρή μας χώρα) και αν προσέξουμε όλα τα προηγούμενα, τα προϊόντα μας θα είναι περιζήτητα και δεν πρέπει να ξεχνάμε την μεγάλη παγκόσμια καμπάνια περί ‘‘Μεσογειακής Διατροφής’’ που την πρωτιά την έχει η Ε λ λ ά δ α από αρχαιοτάτων χρόνων. 

Μερικές σκέψεις: 

Η διαμόρφωση του χώρου στο αγροκήπιο που θα διατεθεί για τη γεωργία και το φυσικό περιβάλλον να είναι μικρογραφία της Παριανής γης. 

Οι καλλιέργειες πρέπει να γίνονται με τον παλιό τρόπο (όπου είναι εφικτό) για γνώση του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες κατακτήσεις της βιολογικής γεωργίας για το σήμερα. 

-Αμπέλι (καλλιέργεια, τρύγος, παραδοσιακό πατητήρι, βαρέλια για κρασί). 

-Ελαιόδεντρα (περιποίηση, μάζεμα ελιές, παραδοσιακό ελαιοτριβείο). 

-Στάρι (παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας, αλώνι κλπ, ανακαίνιση παραδοσιακού μύλου για άλεσμα, παραδοσιακός φούρνος). 

-Οπωροκηπευτικά. 

-Πηγάδι (και μαγγανοπήγαδο για πότισμα). 

Επιδίωξη όσα παραδοσιακά μέσα μπορούν να λειτουργήσουν θα τα χρησιμοποιήσουμε αλλιώς θα τα εκθέτουμε. 

-Μελισσοκομία.

-Αρωματικά φυτά. 

-Χώροι που να αναδεικνύεται η υπόλοιπη χλωρίδα και χώροι στέγασης ‘αντιπροσωπευτικά’ της πανίδας του νησιού (κότες, κουνέλια, πρόβατα, κατσίκια, γουρούνια, αγελάδες, μουλάρια, γαϊδουράκια, τα τελευταία θα αξιοποιούνται σε διάφορες δραστηριότητες όπως: μαγγανοπήγαδο, ελαιοτριβείο, βόλτα στο πάρκο για εξοικείωση των παιδιών κ.λ.π. 

Τα γεωργικά προϊόντα που θα παράγονται θα τα γεύεται ο κόσμος και προπαντός τα παιδιά, για να γνωρίσουν τι νόστιμα και υγιεινά προϊόντα έτρωγαν οι παλαιότερες γενιές και πως θα πρέπει να γίνει η βασική τους διατροφή! 

Τράπεζα γ η γ ε ν ώ ν σπόρων και πληροφοριών. 

Δόσιμο σπόρων η μικρά φυτά. Γνωστοποίηση και συμβουλές στον κόσμο αλλά και όσοι ιδιώτες απασχολούνται ερασιτεχνικά για τα θετικά της παραδοσιακής - βιολογικής γεωργίας, ξερικών καλλιεργειών και επιδίωξη τα καλλωπιστικά τους φυτά να δένουν με την Παριανή φύση.

Αυτά μπορούν να γραφούν επίσης σε φυλλάδια και να μοιραστούν μέσω κάποιου λογαριασμού, σε συγκεντρώσεις κατοίκων, σε ομιλίες στα σχολεία και φυσικά από το μόνιμο εκθετήριο που θα είναι στο ‘‘Αγροκήπιο’’. 

Πρέπει να οδηγήσουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν, να φροντίσουν και να προστατέψουν αυτή την πανέμορφη γη των προγόνων τους και τα εύγευστα – υγιεινά προϊόντα που έβγαζε για χιλιάδες χρόνια, ανεξαρτήτως αν γίνουν βιοκαλλιεργητές η όχι.

Ελπίζουμε να ξεκινήσει και να καρποφορήσει μια τέτοια προσπάθεια και να μην συνεχιστεί η εγκατάλειψη της υπαίθρου, οι διαλυμένες ξερολιθιές, τα νερά της βροχής να παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμα τους και να θυμίζει πολλές φορές η Παροικιά παραλίμνιο χωριό, αποτέλεσμα (μαζί και με άλλες αιτίες…) να συμβάλει αρνητικά στον ήδη προβληματικό υδροφόρο ορίζοντα… και όλα αυτά; Στην αναμονή των ‘‘επίδοξων…’’ αγοραστών (εταιρείες και άτομα) που θα αγοράσουν τα κτήματα μας για να τα κάνουν μπακαλόους και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, χάνοντας όμως εμείς και ιδιαίτερα οι νέες γενιές τον τόπο μας, ή αν θέλετε, τον τόπο των προγόνων μας…!

Πιστεύουμε να προλάβουμε και να βάλουμε φραγμό σε μια καταστροφική πορεία πριν είναι πολύ αργά… και το ‘‘Αγροκήπιο’’ μπορεί να συμβάλει θετικά προς μια τέτοια ευαισθητοποίηση. 

Χώροι στέγασης Παραδοσιακών επαγγελμάτων που θα μαθαίνουν οι ενδιαφερόμενοι δωρεάν αυτά τα επαγγέλματα, αλλά θα λειτουργούν και εκπαιδευτικά για τα σχολεία σε στενή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, όπως και ταχύρυθμα μαθήματα έναντι μικρής αμοιβής για τους φίλους τουρίστες. 

-Ζύμωμα και ψήσιμο ψωμιού στον παραδοσιακό φούρνο, κουλούρια, πίτες…

-Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, μαρμέλαδες και παραδοσιακά φαγητά…

-Μαλί και τα παράγωγα του (παραδοσιακός τρόπος γνέσιμο του μαλλιού, αργαλειός, πλέξιμο, κέντημα...) 

–Κεραμική 

-Καλαθοπλεκτική 

-Κόσμημα 

Πολλά από αυτά μπορούν και να πωλούνται για να υπάρχουν ορισμένα έσοδα και να καλύπτουν μέρος των εξόδων: συντήρησης και κάποιων μισθωτών που είναι αναγκαίοι για να λειτουργήσει όλος αυτός ο χώρος. 

Η βάση όμως θα είναι ο εθελοντισμός 

Άλλες πηγές εσόδων για το ξεκίνημα μπορεί να είναι από διάφορα προγράμματα (Ελληνικά και Ευρωπαϊκά) όπως και χορηγίες. 

Στόχος παραμένει η οικονομική του αυτοδυναμία. 

Με μια τέτοια αξιοποίηση του αγροκηπίου θα δημιουργηθούν και αρκετές θέσεις εργασίας. 

Μπορούν αυτές οι δραστηριότητες (γεωργία, κτηνοτροφία, παραδοσιακά επαγγέλματα) να γίνουν φυτώριο για ντόπια δημιουργία και επαγγελματικών συνεταιρισμών. Κάνοντας χρήση όπου ενδείκνυται και της σύγχρονης τεχνολογίας.

Άλλες δραστηριότητες προς αυτή την κατεύθυνση.

-Λαογραφικό Μουσείο (με σύγχρονες προδιαγραφές). 

-Εκθετήριο Αγροτικών προϊόντων και τα παράγωγα τους.

-Εκθετήριο Χειροτεχνίας.

-Χώρος μαθημάτων.

-Χώρος εκμάθησης: παραδοσιακών και λαϊκών οργάνων, τραγούδι και χορών.

-Χώρος διαδραστικός προπαντός για παιδιά αλλά και για μεγάλους.

-Χώρος εκδηλώσεων, διαλέξεων και σεμιναρίων από έλληνες και ξένους...

-Βιβλιοθήκη – συγκέντρωση, ταξινόμηση και ψηφιοποίηση αρχείων: κειμένων, φωτογραφιών, συνεντεύξεων, video… με παρόμοιο περιεχόμενο.

-Ενημερώσεις και συμβουλές… (στο πνεύμα που αναπτύξαμε). 

-Μικρό εντευκτήριο.

-Παιδική χαρά. 

Οι ξεχωριστοί χώροι που αναφέρονται αν θα γίνουν όλοι η μέρος (που θα στεγάζουν όμως όλες τις δραστηριότητες) θα εξαρτηθεί από το διαθέσιμο χώρο, αν και πάλι είναι πολλές (οι δραστηριότητες) θα πρέπει να αποσπαστούν ολοκληρωμένα τμήματα και να στεγαστούν όσο γίνεται ποιο κοντά στο αγροκήπιο. 

Τα κτήρια να είναι φτιαγμένα με την ντόπια αρχιτεκτονική και η πηγή ενέργειας (που θα καταναλώνεται για τις ανάγκες του πάρκου) να είναι διακριτική και φιλική προς το περιβάλλον.

Θα πρέπει σε άλλο χώρο (εκτός αγροκηπίου) να υπάρξει μουσείο των ψαράδων μας. 

Δεν νομίζουμε να υπάρχει κάτι παρόμοιο όχι μόνο στη νησιά μας αλλά στον Ελλαδικό χώρο και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο γενικότερα και αν προβληθεί σωστά και πόλος έλξης τουριστών υψηλού επιπέδου.

Θα το τολμήσουμε ;…

Αυτή η πρόσκληση πρόταση θα πρέπει να αναρτηθεί και στα ηλεκτρονικά και μη μέσα ενημέρωσης για να πάρει όσο γίνεται πλατύτερη γνωστοποίηση και συμμετοχή για την ολοκλήρωση της. Στη συνέχεια να υπάρξουν συναντήσεις από όσους ενδιαφέρονται (επιδίωξη να υπάρχουν και άτομα με ειδικές γνώσεις) για να διαμορφωθεί η τελική πρόταση που θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Δ.Σ του δήμου.

Με την αποδοχή του δήμου, να υπάρξει ανάθεση μελέτης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Και τέλος, να φτιαχτεί ανεξάρτητη επιτροπή -υπό την αιγίδα του δήμου-, από ενδιαφερόμενους φορείς και άτομα που να εγγυούνται την θέληση των παριανών και την επιστημονικότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος, που θα προωθήσει και την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου για το νησί μας και θα αποτελέσει την διεύθυνση στην πορεία. 

Το ΔΣ αφού άκουσε την εισήγηση του Αντιπροέδρου 

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι  ο μ ό φ ω ν α

Προτείνει στο Δήμο Πάρου την έγκριση όλων των προαναφερόμενων προτάσεων 

 1] του Συλλόγου Παρίων ¨Η Εκατονταπυλιανή¨, 

2] του Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιάς και 

3] Ο.ΠΑ.Σ (Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων) όπως αυτές αναφέρονται στο εισηγητικό κομμάτι της παρούσης.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 83



ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΔΣ                           Η Γραμματέας

Ιωάννης Μωραϊτίδης                          Αικατερίνη Βαζαίου

Ευχαριστούμε θερμά τον συνάδελφό μας Τάκη Δημόπουλο που μας έδωσε τις πρώτες πληροφορίες για την ελπιδοφόρα αυτή πρόταση.