ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ο.ΠΑ.Σ.
10/6/2018
Προς του Φορείς και Συλλόγους που συνεργάστηκαν και στήριξαν την Πρόταση
«ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ»
Πρόεδροι και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων
Φίλες και φίλοι πέρασαν τρία χρόνια (Μάρτιος 2015 – Ιούνιος 2018) από την πρωτοβουλία των τριών φορέων: Σύλλογος Παρίων Αντιπαρίων «Η ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ», Ο.ΠΑ.Σ. και Σύλλογος του Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιάς, με αντικείμενο << το Αγροκήπιο Παροικιάς να γίνει Βιωματικό Πάρκο>>.
Δεν θα αναφερθώ στο πόσο αναγκαίο είναι να μετασχηματιστεί σε πράξη η πρόταση αυτή, πιστεύω ότι το θέμα έχει επαρκώς αναπτυχθεί και συνεπώς εξαντληθεί. Θα επιμείνω όμως ότι επείγει, τόσο το νησί μας όσο και τα υπόλοιπα νησιά, να υιοθετήσουν ένα νέο μοντέλο εξέλιξης, αυτό, της Αειφόρου ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον, την Πολιτιστική κληρονομιά και εξασφαλίζει ποιότητα ζωής. και ελπιδοφόρο αύριο στα νέα παιδιά.
Είναι ήδη αργά, πρέπει να υιοθετηθεί άμεσα πριν γίνει πολύ αργά !
Το Αγροκήπιο έθετε και πρόβαλε αυτή την αναγκαιότητα, ίσως γι’ αυτό δεν προωθήθηκε τόσα χρόνια…
Η πρόταση για το αγροκήπιο δεν θα μπορούσε να είχε καμία εξέλιξη εάν δεν την αγκάλιαζαν από την πρώτη κιόλας στιγμή οι φορείς του νησιού και εάν δεν συγκροτούσαν την επιτροπή πρωτοβουλίας του Αγροκήπιου, που πρόσφερε πάρα πολλά.
Προσωπικότητες που αναγνώρισαν την αξία της και την στήριξαν από την αρχή: είναι, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Καλλίνικος, ο έπαρχος κ. Κώστας Μπιζάς και ο τότε πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ κ. Θανάσης Μαρινόπουλος (ο οποίος στήριξε ποικιλοτρόπως αυτή την πρωτοβουλία και σε όλη την διάρκεια της), όπως και ο διακεκριμένος εκπαιδευτικός κ. Παναγιώτης Πατέλλης. Όταν του είπα: Δάσκαλε, βρίσκουμε μεγάλα εμπόδια… στο αυτονόητο, μου απάντησε: «αυτό σημαίνει ότι βρισκόσαστε στον σωστό δρόμο, το αντίθετο θα έπρεπε να σας φόβιζε, όταν σας αγκάλιαζαν, που θα σήμαινε, ότι δεν βαδίζετε σωστά».
Η πορεία δεν ήταν εύκολη, έπρεπε:
- Να γίνει ενημέρωση της πρότασης σε συλλόγους για να την κατανοήσουν και να την στηρίξουν, να γνωστοποιηθεί στα χωριά μας, στον κόσμο, να εμπλουτιστεί και να ολοκληρωθεί.
- Να στηριχτεί επιστημονικά από εθελοντές επιστήμονες με κατάρτιση, εμπειρία και κοινωνικές ευαισθησίες.
- Έγινε εκδήλωση στον Αρχίλοχο 17/10/2015 που παρουσιάσαμε την πρόταση με πολύ μεγάλη επιτυχία.
- Καταθέσαμε την πρόταση στο Δήμο Πάρου στις 1/2/16, με σκοπό να ενταχθεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης (CLLD/LEADER 2014-2020).
- Κατετέθη για μονοθεματική συζήτηση τρείς φορές στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου α) 1/2/2016, β) 14/9/2016, γ) 1/6/2018 (ελπίζουμε η τελευταία να καρποφορήσει για το καλό του νησιού μας).
- Έγινε συνάντηση στις 3/8/2016, από τον κ. Αντώνη Πατέλη (Αντιπρόεδρο και σημερινό Πρόεδρο της Ο.ΠΑ.Σ.) με τον Υπουργό Γεωργίας κ. Ευάγγελο Αποστόλου όπου παρευρέθησαν και στελέχη του Υπουργείου, την ίδια μέρα έγινε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ‘‘ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ’’ κ. Γεώργιο Καρέτσο. Θετικοί και οι δύο και με την θέση ότι θα βοηθήσουν πολύ, γιατί συνάδει με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Αειφόρο Ανάπτυξη προϋπόθεση όμως να παρθεί θετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο.
- Έγινε συνάντηση στις 19/4/2017 από τον κ. Αντώνη Πατέλη με τον Δήμαρχο κ. Μάρκο Κωβαίο ενώπιον στελεχών του Δήμου και συμφωνήθηκε να υπάρξουν δύο επιτροπές για συγκερασμό των δύο προτάσεων (δήμου και των τριών φορέων) και στη συνέχεια να κατατεθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς δουλέψαμε εντατικά ολοκληρώνοντας τον συγκερασμό ο οποίος και εστάλη (όπως είχαμε συμφωνήσει) πριν τα Χριστούγεννα του 2017 στην επιτροπή του Δήμου για να εκφράσει τη δική της πρόταση. Που δυστυχώς μέχρι στιγμή δεν μας έχει δοθεί καμία απάντηση.
- Στις 21/4/2018 έγινε εκδήλωση στην Αθήνα (στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων) όπου γνωστοποιήθηκε η πρόταση μας. Είχε μεγάλη επιτυχία από πλευράς προσέλευσης κόσμου και εκπροσώπων: της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας, φορέων του επιστημονικού κόσμου, εκπροσώπων κοινωνικών σωματείων και Νησιωτικών Ομοσπονδιών.
Έκανε μεγάλη αίσθηση και όλοι τοποθετήθηκαν θετικά, με την θέση ότι η πρόταση είναι ώριμη για να τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να παρθεί απόφαση.
Επίσης επισημάνθηκε η σημασία της ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης για το νησί μας, τα άλλα νησιά και όχι μόνο.
Η πρόταση τοποθετήθηκε στο περιφερικό συνέδριο της Νάξου 1/6/2018 για την παραγωγική ανασυγκρότηση Κυκλάδων και έκανε αίσθηση.
Ότι έχουμε όραμα και συγκεκριμένο στόχο προπαντός για το νησί μας, αλλά και για τα άλλα νησιά.
Κάναμε ξεκάθαρο στον καθένα, σε τι περιβάλλον και με τι αξίες θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας - η νέα γενιά.
Ότι κάθε πρωτοβουλία μεγάλη η μικρή πρέπει να εμπεριέχει όραμα και να στοχεύει σε μακρόχρονη ανάπτυξη.
Ότι πρέπει να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια για επιστημονική τεκμηρίωση της όποιας πρότασης και πρωτοβουλίας (συνεργασία με πανεπιστήμια και επιστήμονες).
Η οποιαδήποτε πρωτοβουλία πρέπει να γίνεται κτήμα (με διαφόρους τρόπους, προπαντός βιωματικούς) του κόσμου, με στόχο: την γνώση και την ενεργοποίηση του στα κοινά -αποτελεί τη βάση της Δημοκρατίας-.
Η άψογη συνεργασία φορέων και ατόμων, χωρίς προκαταλήψεις και αποκλεισμούς, δοσμένη στον κοινό μας στόχο. Παράδειγμα προς μίμηση.
Ο εθελοντισμός = κοινωνικές ευαισθησίες και προσφορά, η βάση για ότι καλό προκύψει στα άτομα και στην κοινωνία.
Επιπλέον:
Συνειδητή επιδίωξη συνεργασίας με τις αρχές με συγκεκριμένες προτάσεις, επιδιώκοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Αυτοδυναμία έργων. Πολλά είναι αυτά που μπορούμε να κάνουμε, αν έχουμε αρωγούς και τους εκάστοτε Δημοτικούς και κρατικούς παράγοντες πολύ καλό και αποτελεσματικό, αν όχι, προχωρούμε μόνοι μας, κτίζοντας το αύριο με στοχευμένα και προσεγμένα βήματα επιδιώκοντας πλατειές συνεργασίες.
Ανάγκη να διαμορφώσουμε και να επεξεργαστούμε σταδιακά και συλλογικά Όραμα και Γενικότερη στόχευση για το νησί μας που να εξειδικεύεται σε συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους και προβλήματα. Το Αγροκήπιο στηρίχτηκε και ήταν εξειδίκευση αυτού του Οράματος -Φιλοσοφία Πρότασης- γι’ αυτό και προτείνεται σαν μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης και για τα άλλα νησιά.
Με μια τέτοια υπεύθυνη προσέγγιση των θεμάτων -από τα κάτω- υποχρεώνεις την όποια αρχή να πολιτευτεί σωστά και υπεύθυνα.
Χρειάζεται μόνιμη παρακολούθηση των αποφάσεων Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου που αφορούν την Νησιωτική ανάπτυξη, γιατί οι επιπτώσεις είναι άμεσες στο νησί μας, τα νησιά μας και στους κατοίκους.
Όλα εξαρτώνται: από την συνειδητοποίηση, την γνώση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση την δική μας, δηλαδή των πολλών.
Τα επόμενα Βήματα, σκέψεις προς συζήτηση:
- Να τεθεί σαν θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βατίστα μου είπε ότι έχει γνώση του θέματος και θα το συζητήσει εντός των ημερών με τον Δήμαρχο και θα μας ενημερώσει. Η δική μου θέση ήταν:
α) Ότι έχουν περάσει τρία χρόνια.
β) Έχουμε καταθέσει τρείς φορές αιτήσεις.
γ) Για την μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης των Αθηνών.
δ) Ότι θα ενημερώσω για την επαφή μας τους συλλόγους των Αθηνών και τους φορείς του νησιού για να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματα τους.
- Υπάρχει ανάγκη να συγκροτηθεί ξανά η επιτροπή πρωτοβουλίας που θα συγκεντρώσει ότι έχει παραχθεί αυτά τα χρόνια για το Αγροκήπιο, άλλα επίσημα στοιχεία και να αρχίσει σταδιακά να εξειδικεύει τους στόχους του Αγροκηπίου προγραμματίζοντας τα επόμενα βήματα.
- Να γνωστοποιηθεί ακόμα περισσότερο η πρόταση, να υπάρξουν και άλλοι φορείς που την στηρίζουν προπαντός επαγγελματικοί και να εξειδικευτεί στα χωριά μας.
- Από εδώ και στο εξής τον πρώτο λόγο τον έχουν οι τοπικοί φορείς του νησιού με πρώτο τον Σύλλογο Παραδοσιακού Οικισμού (το Αγροκήπιο αναγράφεται στο καταστατικό του) και εμείς (οι φορείς των Αθηνών) θα συμμετέχουμε και θα συμπαραστεκόμαστε ενεργά σε όλη την διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου.
Όταν ψηφιστεί θα πρέπει:
α) Να γίνει φορέας διαχείρισης (εδώ θα πρέπει να εκπροσωπηθούν και οι τρείς φορείς που κατέθεσαν την πρόταση και όχι μόνο…).
β) Να κοστολογηθεί το έργο.
γ) Να υπάρξει χρονοδιάγραμμα και στάδια εκπόνησης του.
δ) Να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης από: Υπουργεία, ΕΣΠΑ, άλλα προγράμματα, χορηγίες.
Καλή συνέχεια στο δύσκολο αλλά και ωραίο έργο μας !
Με εκτίμηση
Αντώνης Πατέλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου