ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΑΙΡΕΤΩΝ

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023


ΑΔΑ: Ψ3Χ746ΜΤΛ6-0Ψ0

Μετά την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης και 15ης Οκτωβρίου 2023 και επειδή, όπως προβλέπεται στην κείµενη νοµοθεσία (άρθρα 10 και 48 του ν. 4804/2021, όπως ισχύουν), είναι ασυµβίβαστη η ιδιότητα του αιρετού δήµου ή περιφέρειας µε την ιδιότητα του τακτικού υπαλλήλου στον ίδιο δήµο ή στην ίδια περιφέρεια και τα πάσης φύσεως νοµικά πρόσωπα τα οποία έχουν συστήσει ή στα οποία µετέχουν οι φορείς αυτοί, µε την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες για τη διενέργεια απόσπασης των ενδιαφεροµένων υπαλλήλων, ώστε να µην καταληφθούν από το ασυµβίβαστο και εκπέσουν από το αιρετό αξίωµα.

Άρθρο 105 του ν. 5003/2022 

Στην παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 4804/2021 (Α` 90) επέρχονται αλλαγές και διαµορφώνεται ως εξής: 

«4.α) ∆εν µπορούν να είναι δήµαρχοι, δηµοτικοί σύµβουλοι, σύµβουλοι δηµοτικών κοινοτήτων ή πρόεδροι δηµοτικών κοινοτήτων, υπάλληλοι µε σχέση εργασίας δηµοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν στον ίδιο δήµο και στα πάσης φύσεως νοµικά πρόσωπα τα οποία έχει συστήσει ή στα οποία µετέχει ο δήµος. Το ασυµβίβαστο δεν συντρέχει, αν τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου αιτηθούν την απόσπασή τους σύµφωνα µε την περ. β). Σε διαφορετική περίπτωση εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αιρετό αξίωµά τους. Η αρµόδια υπηρεσία του δήµου οφείλει αµελλητί να ενηµερώσει τον Επόπτη Ο.Τ.Α. για την έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης. 

β) Οι υπάλληλοι που έχουν εκλεγεί µπορούν να αποσπαστούν, σε άλλη υπηρεσία, εντός των διοικητικών ορίων του δήµου όπου εξελέγησαν και αν δεν υπάρχει, στην πλησιέστερη υπηρεσία προς τον δήµο όπου εξελέγησαν, µε ισχύ της απόσπασης από την ηµεροµηνία εγκατάστασης και για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους. Για την πραγµατοποίηση της απόσπασης, υποβάλλεται από τον ενδιαφερόµενο υπάλληλο αίτηση µε την υπηρεσία προτίµησης, εντός αποκλειστικής προθεσµίας δέκα (10) ηµερών από την επικύρωση της εκλογής από το αρµόδιο δικαστήριο. Η απόσπαση είναι υποχρεωτική για τη διοίκηση, διενεργείται µε απόφαση των αρµοδίων οργάνων του Υπουργείου Εσωτερικών και κατά περίπτωση αρµοδίου Υπουργού, κατά παρέκκλιση του ν. 4440/2016 (Α` 224), µη εφαρµοζοµένου του άρθρου 35 του ν. 4873/2021 (Α` 248), και λήγει αυτοδίκαια µε την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξη της θητείας τους. Η µισθοδοσία υπαλλήλων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της απόσπασής τους, βαρύνει τον φορέα προέλευσης. Η απόσπαση παραµένει σε ισχύ και στην περίπτωση ανάληψης αιρετού αξιώµατος, για την άσκηση του οποίου ο αιρετός λαµβάνει υποχρεωτικά ειδική άδεια άνευ αποδοχών κατά τη διάρκεια της θητείας του.». 

Άρθρο 107 του ν. 5003/2022 

Στην παρ. 4 του άρθρου 48 του ν. 4804/2021 επέρχονται αλλαγές διαµορφώνεται ως εξής:

«4.α) ∆εν µπορούν να είναι περιφερειάρχες ή περιφερειακοί σύµβουλοι, υπάλληλοι µε σχέση εργασίας δηµοσίου δικαίου και Ιδιωτικού ∆ικαίου Αορίστου Χρόνου στην ίδια περιφέρεια και τα πάσης φύσεως νοµικά πρόσωπα τα οποία έχει συστήσει ή στα οποία µετέχει η περιφέρεια. Το ασυµβίβαστο δεν συντρέχει, αν τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου αιτηθούν την απόσπασή τους σύµφωνα µε την περ. β). Σε διαφορετική περίπτωση εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αιρετό αξίωµά τους. Η αρµόδια υπηρεσία της περιφέρειας οφείλει αµελλητί να ενηµερώσει τον Επόπτη Ο.Τ.Α. για την έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης. 

β) Οι υπάλληλοι που έχουν εκλεγεί, µπορούν να αποσπαστούν σε άλλη υπηρεσία εντός της Περιφερειακής Ενότητας που επιλέγουν µε ισχύ της απόσπασης από την ηµεροµηνία εγκατάστασης και για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους. Για την πραγµατοποίηση της απόσπασης, υποβάλλεται από τον ενδιαφερόµενο υπάλληλο αίτηση µε την υπηρεσία προτίµησής του, εντός αποκλειστικής προθεσµίας δέκα (10) ηµερών από την επικύρωση της εκλογής από το αρµόδιο δικαστήριο. Η απόσπαση είναι υποχρεωτική για τη διοίκηση, διενεργείται µε απόφαση των αρµοδίων οργάνων του Υπουργείου Εσωτερικών και του κατά περίπτωση αρµοδίου Υπουργού, κατά παρέκκλιση του ν. 4440/2016 (Α` 224), µη εφαρµοζοµένου του άρθρου 35 του ν. 4873/2021 (Α` 248) σε συνδυασµό µε την παρ. 1 του άρθρου 177 του ν. 4876/2021 (Α` 251), και λήγει αυτοδίκαια µε την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξη της θητείας τους. Η µισθοδοσία υπαλλήλων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της απόσπασής τους, βαρύνει τον φορέα προέλευσης. Η απόσπαση παραµένει σε ισχύ και στην περίπτωση ανάληψης αιρετού αξιώµατος, για την άσκηση του οποίου ο αιρετός λαµβάνει υποχρεωτικά ειδική άδεια άνευ αποδοχών κατά τη διάρκεια της θητείας του».

Υποβολή αίτησης: 

Α. Υπάλληλοι δηµοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε δήµο ή σε πάσης φύσεως νοµικά πρόσωπα, τα οποία έχει συστήσει ή στα οποία µετέχει ο δήµος και έχουν εκλεγεί δήµαρχοι, δηµοτικοί σύµβουλοι, σύµβουλοι δηµοτικών κοινοτήτων ή πρόεδροι δηµοτικών κοινοτήτων στον ίδιο δήµο, δύνανται να αιτηθούν την απόσπασή τους σε άλλη 4 υπηρεσία, εντός των διοικητικών ορίων του δήµου όπου εξελέγησαν και αν δεν υπάρχει, στην πλησιέστερη υπηρεσία προς τον δήµο όπου εξελέγησαν, λ.χ. σε όµορο δήµο. 

Β. Αντίστοιχα, υπάλληλοι δηµοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε περιφέρεια ή σε πάσης φύσεως νοµικά πρόσωπα, τα οποία έχει συστήσει ή στα οποία µετέχει η περιφέρεια και έχουν εκλεγεί Περιφερειάρχες ή Περιφερειακοί Σύµβουλοι στην ίδια Περιφέρεια, δύνανται να αιτηθούν την απόσπασή τους σε άλλη υπηρεσία, εντός της Περιφερειακής Ενότητας της επιλογής τους. Η αίτηση υποβάλλεται από τον ενδιαφερόµενο υπάλληλο στον φορέα υποδοχής της επιλογής του, µε κοινοποίηση στον φορέα προέλευσης, Η αίτηση υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσµίας δέκα (10) ηµερών, από την επικύρωση της εκλογής από το αρµόδιο δικαστήριο (άρθρο 36 του ν.4804/2021). ∆ικαίωµα υποβολής αίτησης έχουν και οι υπάλληλοι που τελούν ήδη σε απόσπαση ως αιρετοί, για την τρέχουσα θητεία. ∆ικαίωµα υποβολής αίτησης έχουν και οι υπάλληλοι που διανύουν τη διετή δοκιµαστική υπηρεσία (σχετική η αριθµ. 369/2011 Γνµδ. ΝΣΚ, αποδεκτή). ∆εν έχουν δικαίωµα υποβολής αίτησης υπάλληλοι οι οποίοι δεσµεύονται µε δεκαετή παραµονή στην υπηρεσία διορισµού, λόγω εντοπιότητας. Έκδοση απόφασης – Φορέας καταβολής µισθοδοσίας: Η απόσπαση διενεργείται µε απόφαση των αρµοδίων οργάνων του Υπουργείου Εσωτερικών και του κατά περίπτωση αρµοδίου Υπουργού.

Ειδικότερα, ο φορέας υποδοχής αποστέλλει: 
  • Την αίτηση του ενδιαφεροµένου 
  • Την απόφαση επικύρωσης εκλογής από το αρµόδιο δικαστήριο 
  • Πιστοποιητικό υπηρεσιακών µεταβολών του υπαλλήλου 
  • Βεβαίωση ύπαρξης πίστωσης στον εποπτεύοντα Υπουργό, ο οποίος εκδίδει σχέδιο απόφασης απόσπασης που συνυπογράφεται και από τα αρµόδια όργανα του Υπουργείου Εσωτερικών. 
Σε περίπτωση απόσπασης υπαλλήλου σε άλλο ΟΤΑ α΄ ή β΄ βαθµού ή σε Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση, η απόφαση εκδίδεται από τα αρµόδια όργανα του Υπουργείου Εσωτερικών. Η ισχύς της απόσπασης εκκινεί από την ηµεροµηνία εγκατάστασης (δηλ. 1-1- 2024) και λήγει αυτοδίκαια µε την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξη της θητείας του αιρετού. Η µισθοδοσία των αποσπασµένων υπαλλήλων βαρύνει τον φορέα υποδοχής. Μόνο στις περιπτώσεις υπαλλήλων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της απόσπασής τους, η µισθοδοσία βαρύνει τον φορέα προέλευσης.

Σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις: 
  • Η απόσπαση, ως ειδική λόγω του σκοπού της, είναι υποχρεωτική για τη διοίκηση. 
  • Η απόσπαση διενεργείται κατά παρέκκλιση του ν. 4440/2016 (Α` 224), 
  • Για τη διενέργεια της απόσπασης δεν εφαρµόζονται οι διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 4873/2021 (Α` 248) σε συνδυασµό µε αυτές της παρ. 1 του άρθρου 177 του ν. 4876/2021,ήτοι, δεν απαιτείται η σύµφωνη γνώµη του αρµοδίου οργάνου του ΟΤΑ α΄ ή β΄ βαθµού προέλευσης, αντίστοιχα. 
  • Η απόσπαση παραµένει σε ισχύ και στην περίπτωση που ο υπάλληλος αναλάβει αιρετό αξίωµα, για την άσκηση του οποίου λαµβάνει υποχρεωτικά ειδική άδεια άνευ αποδοχών, κατά τη διάρκεια της θητείας του, σύµφωνα µε το άρθρο 93 και 182, αντίστοιχα, του ν. 3852/2010, όπως ισχύει. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλείσθε όπως κοινοποιήσετε την παρούσα εγκύκλιο στους υπαλλήλους, που υπάγονται στο ρυθµιστικό πεδίο των άρθρων 105 και 107 του ν. 5003/2022, για άµεση ενηµέρωση.
Τυχόν ανακύπτοντα ερωτήµατα που δεν καλύπτονται από τις παρεχόµενες µε την παρούσα εγκύκλιο οδηγίες, παρακαλούµε όπως υποβάλλονται στην υπηρεσία µας αποκλειστικά από τις αρµόδιες υπηρεσίες προσωπικού στις οποίες υπάγονται οι ενδιαφερόµενοι υπάλληλοι. Μεµονωµένα ερωτήµατα υπαλλήλων που υποβάλλονται απευθείας στην υπηρεσία µας, θα αρχειοθετούνται. 

Η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr στην ενότητα Εγκύκλιοι – Αποφάσεις. 

Είµαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση ή πληροφορία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: