«Η Γαλλία είναι θυμωμένη» – Νέος κύκλος διαδηλώσεων και επεισοδίων

Παρασκευή, Μαρτίου 31, 2023

Επεισόδια σημειώθηκαν στο Παρίσι και σε αρκετές ακόμα πόλεις στο πλαίσιο των διαδηλώσεων κατά του νομοσχεδίου για τις συντάξεις


Ένας νέος κύκλος επεισοδίων εξελίχθηκε στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου του προέδρου Μακρόν.

Ομάδες αντιεξουσιαστών, με καλυμμένα τα πρόσωπα τους, έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών και πέταξαν μολότοφ και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων της αστυνομίας στο Παρίσι. Τα ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών και κρότου λάμψης, ενώ προχώρησαν και σε σειρά συλλήψεων.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις, όπως η Ρεν, το Μπορντό και η Τουλούζη, ενώ υποκατάστημα τράπεζας και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στη Νάντη.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση απέρριψε αίτημα των συνδικάτων να αναστείλει και να επανεξεταστεί το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, το οποίο αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προσφέρθηκε, πάντως, να συναντήσει τα συνδικάτα την επόμενη εβδομάδα.

Εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν και συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τα μέσα Ιανουαρίου για να δείξουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο. Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι η επόμενη απεργιακή κινητοποίηση σε όλη τη χώρα θα είναι στις 6 Απριλίου.

«Το νομοσχέδιο λειτούργησε ως καταλύτης για την οργή για τις πολιτικές του Μακρόν», είπε η Φάνι Σάριερ, 31 ετών, που εργάζεται σε γραφείο για άτομα που αναζητούν εργασία.

Μίλησε στο Reuters κρατώντας ένα πανό που έγραφε: «Η Γαλλία είναι θυμωμένη».

Σχεδόν 740.000 διαδηλωτές συμμετείχαν, από τους οποίους 93.000 στο Παρίσι, στη 10η ημέρα κινητοποίησης κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η οποία σημαδεύτηκε από μειωμένη συμμετοχή, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στις 23 Μαρτίου, την προηγούμενη ημέρα διαδηλώσεων, σχεδόν 1,09 εκατ. πολίτες συμμετείχαν στις πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, από τους οποίους 119.000 στο Παρίσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Το συνδικάτο CGT κάνει λόγο σήμερα για 450.000 διαδηλωτές στο Παρίσι, αριθμός μικρότερος σε σύγκριση με την προηγούμενη κινητοποίηση.

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Φωτογραφία από τη νέα μαζική συγκέντρωση στο Παρίσι (REUTERS)

Σκηνές έντασης και στο Παρίσι (REUTERS)

Εντάσεις και επεισόδια στην πόλη Ναντ (Φωτ: ASSOCIATED PRESS)

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και φωτιές στους δρόμους της Ναντ (AP PHOTO)

Οι αποκλεισμοί, οι πικετοφορίες, οι απεργίες και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και ημέρες, δυσχεραίνοντας τον ανεφοδιασμό ορισμένων περιφερειών με καύσιμα.

Πάνω από το 15% των βενζινάδικων αντιμετωπίζουν ελλείψεις, ιδίως στη νότια και τη δυτική Γαλλία, καθώς και στην περιοχή του Παρισιού.

Η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν ορισμένες πτήσεις τους την Πέμπτη και την Παρασκευή, κυρίως από το αεροδρόμιο του Ορλί, λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Εικόνα από τη σημερινή κινητοποίηση στην πόλη Μπορντό (AP Photo)

Στο Παρίσι, ο Πύργος του Αϊφελ παρέμεινε κλειστός λόγω της γενικής απεργίας.

Η φοιτητική ένωση UNEF ανέφερε ότι είχε αποκλειστεί η είσοδος περίπου 20 πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένης και της Σορβόνης.

Συνολικά 10.000 έλεγχοι έγιναν περιμετρικά της διαδήλωσης, σημείωσε επίσης η αστυνομική διεύθυνση.

Επιπλέον, τουλάχιστον σε δύο τραυματίες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από “street medics” (εθελοντές διασώστες), σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ένας, είχε τις αισθήσεις του, είχε τραυματιστεί στο κεφάλι, ο άλλος που φορούσε ένα περιβραχιόνιο με το διακριτικό «PRESS» είχε ένα επιφανειακό τραύμα στο πόδι.



Τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους του Παρισιού

Την ίδια στιγμή, το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή από αύριο, Τετάρτη, της απεργίας των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών στο Παρίσι και του αποκλεισμού των αποτεφρωτήρων, δύο κινητοποιήσεις που έχουν προκαλέσει τη συσσώρευση τόνων σκουπιδιών στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας από την 6η Μαρτίου.

AP Photo

«Πρέπει να ξανασυζητήσουμε με τους παράγοντες στον τομέα των απορριμμάτων και της καθαριότητας της πόλης του Παρισιού ώστε να επιστρέψουμε πιο δυνατοί στην απεργία, καθώς πλέον δεν έχουμε απεργούς», παραδέχθηκε σε δελτίο Τύπου το συνδικάτο CGT-FTDNEEA στο οποίο μετέχουν οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των σκουπιδιών, εργάτες υπονόμων, οδηγοί απορριμματοφόρων της πρωτεύουσας.

Σήμερα, 23η ημέρα της κινητοποίησης, η συλλογή των κάδων απορριμμάτων γινόταν με πολλά προβλήματα στο Παρίσι, με τον συνολικό όγκο των σκουπιδιών που παραμένουν στους δρόμους να είναι 7.000 τόνοι.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: