Σε μια τετραετία οι νεκροί από εργατικά ατυχήματα στον τομέα καθαριότητας των Δήμων έφθασαν τους 45. «Εγκληματικές ενέργειες χωρίς απόδοση ευθυνών» τα χαρακτήρισε μιλώντας στις 23/1 στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και στην Τζούλυ Τσίγκα, ο Χριστόδουλος Ευθυμίου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ. «Πρέπει να αναβαθμιστεί η ευθύνη όλων των εμπλεκομένων, προτείνουμε να δημιουργηθεί και να δημοσιοποιείται σε όλους η συγκριτική αξιολόγηση των δήμων, ως προς το θέμα της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία. Σύντομα θα είναι έτοιμο το πόρισμά μας» διευκρινίζει ο διδάκτωρ Κοινωνικού Δικαίου και Εργασιακών Σχέσεων, Γιάννης Κουζής, επικεφαλής της Επιτροπής που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Εσωτερικών για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου περί Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων των ΟΤΑ.
Χριστόδουλος Ευθυμίου: «Στην αποκομιδή των απορριμμάτων υπάρχουν συνθήκες γαλέρας. Αιτίες είναι η περικοπή πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η έλλειψη προσωπικού και η έλλειψη συντήρησης των οχημάτων. Οι αιρετοί δεν ασχολούνται με αυτά τα θέματα κι ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν επαρκεί, ενώ δεν αποδίδονται ευθύνες από τη δικαιοσύνη. Πριν ένα χρόνο είχαμε καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τα 34 τότε, θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και από τότε δεν έχει γίνει τίποτα.
Πρέπει να υπάρχει τεχνικός ασφαλείας για την εκπαίδευση των εργαζομένων και γιατρός για να εξετάζει την κατάσταση υγείας των εργαζομένων. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) άλλοτε δεν δινονται και τις περισσότερες φορές δεν είναι τα σωστά, γιατί οι δήμοι παίρνουν τα φθηνότερα. Θα έπρεπε να υπάρχει μια πλατφόρμα στο υπουργείο Εσωτερικών για τον έλεγχο των Δήμων. Και φυσικά, καλύτερη πρόνοια για τα παιδιά και τις συζύγους των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικό ατύχημα, επιταχύνοντας την απονομή της σύνταξης αλλά και εφαρμόζοντας την πρόβλεψη για διορισμό ενός μέλους της οικογένειας στο Δήμο.
Σε ό,τι αφορά τον τεχνικό εξοπλισμό, τα απορριμματοφόρα κανονικά πρέπει να διαθέτουν για την ασφαλή αποκομιδή κάμερες οπισθοπορείας ώστε να βλέπουν τους εργαζόμενους που βρίσκονται πίσω από το όχημα, ανακλαστικά σημεία και πολλά ακόμα που δεν υπάρχουν. Είναι πολύ περίεργο το πώς περνάνε ΚΤΕΟ αυτά τα οχήματα. Η αυστηροποίηση που προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών είναι στην σωστή κατεύθυνση, αρκεί το νομοθετικό πλαίσιο να τηρείται. Φαίνεται όμως πως πολλοί θεωρούν τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, παιδιά ενός κατώτερου Θεού όπως και τους ντελιβεράδες.
Γιάννης Κουζής: Όλα αυτά που μας έχει προτείνει η ΠΟΕ ΟΤΑ στην Επιτροπή για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου Υγείας και Ασφάλειας έχουν γίνει αποδεκτά. Είμαστε ήδη σε θέση να γράψουμε το πόρισμα. Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν είναι κακό, αλλά δεν εφαρμόζεται, γι' αυτό εκτιμούμε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα και αντικίνητρα για την εφαρμογή του.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα πολυπαραγοντικό, αλλά ο βασικός μας άξονας είναι η αναβάθμιση της ευθύνης όλων των εμπλεκομένων. Ειδικά για τους αιρετούς το θέμα της Υγείας και της Ασφάλειας πρέπει να γίνει προτεραιότητα. Δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που δουλεύουν να το πληρώνουν με τη ζωή τους.
Στο πόρισμα απαιτούμε 2 ειδών παρεμβάσεις:
- Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια, με τεχνικό ασφάλειας, γιατρό και επιτροπή υγείας και ασφάλειας ως αυτοτελές γραφείο στο πλαίσιο του Δήμου (ώστε να μη μπορεί να τοποθετηθεί εργαζόμενος σε θέση χωρίς το ανάλογο πιστοποιητικό καταλληλότητας από τον γιατρό εργασίας)
- Δημιουργία γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου βάσει των χώρων εργασίας, η οποία θα καθορίζει ποια θα είναι τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που πρέπει να έχει ο εργαζόμενος και τι εμβολιασμό χρειάζεται. Αυτό θα μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε δήμου και θα συνδέεται με το διαδικτυακό σύστημα του ΣΕΠΕ όπου θα ελέγχεται κάθε δήμος.
Έχουμε φτιάξει πρότυπα στην επιτροπή και ως προς τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, με προδιαγραφές ποιότητας .
Κάθε δήμος θα ελέγχεται. Προτείνουμε την συγκριτική αξιολόγηση όλων των δήμων της χώρας ως προς τη στάση τους στο θέμα της ασφάλειας της υγείας των εργαζομένων. Η αξιολόγηση αυτή θα είναι δημόσια και ανακοινώσιμη για να ξέρει ο κάθε πολίτης τι στάση κρατάει ο Δήμος του.
Σε ό,τι αφορά τους τεχνικούς ασφάλειας και τους γιατρούς, επειδή υπάρχουν λίγοι με αυτή την ειδικότητα στην Ελλάδα, προτείνουμε να απασχολούνται με σχέση μόνιμης και αποκλειστικής εργασίας, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπου αυτό δε θα είναι δυνατό.
Για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και των απορριμματοφόρων χρειάζονται κονδύλια και φυσικά έλεγχος στους δήμους για τον τρόπο κατανομής αυτών των κονδυλίων.
Το ΣΕΠΕ θα πρέπει να ενισχυθεί αλλά και να προσαρμοσθεί στις νέες δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία.
πηγή: Στο Κόκκινο 105,5
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου